Odbojkašica Bosne i Hercegovine Iman Isanović je u razgovoru za MeridianSportBH pričala o tome koliko joj je značilo igranje na Evropskom prvenstvu, razlikama između američke i evropske odbojke, te poboljšanju uslova u odbojci kod nas. 

Članica Vašington Stejt Univerziteta je ovo ljeto imala prliku da nastupi na prvenstvu Evrope, gdje je Bosna i Hercegovina i pored dvije pobjede na kraju završila takmičenje u grupnoj fazi. 

“Ostaje tuga i žal za onim šta bi bilo kada bi bilo, ali ja sam u reprezentaciji seniorskoj od 2018. godine i dosta dugo sam vremena provela i dosta reprezentativnih ciklusa sa ovom ekipom i djevojkama. Sve ukupan utisak jeste da sam vrlo zahvalna da sam dio ovakvog kolektiva, da smo tu jedna za drugu, kao i stručni štab, te uži krug prijatelja reprezentacije. Bili smo tu jedni za druge kroz teške trenutke, uspone i padove, ovo je jedno veliko iskustvo za mene i ostale mlađe igračice. Takođe vrlo sam zahvalna da sam imala iskustvu da podijelim teren sa nekim starijim djevojkama, pogotovu sa Anđom (Anđelkom Radišković), tako da sve u svemu biram da pamtim ovo iskustvo po nekim najljepšim uspomenama”,  kazala je Isanović. 

Nakon pobjede nad Hrvatskom u trećem kolu svi su već praktično vidjeli Bosnu i Hercegovinu u narednoj fazi, ali poslije neizvjesnog poraza od Rumunije, ni ostali rezultati se nisu poklopili i tako je tim Stevana Ljubičića završio ranije učešće na prvenstvu. 

“Ta promjena neke atmosfere u takmičenju je bila nenadana i šokantna za nas. Pobjedom nad Hrvatskom smo mislili da je to to i da smo ostvarili plasman u drugi krug i da je to što je bilo potrebno. Međutim sve stvari su se nekako okrenule naopačke i nedostajalo nam je malo te sportske sreće, nedostajalo nam je sreće generalno, ali je bio jedan veliki šok za mene i ostatak ekipe jer se nismo nadali takvim ostalim rezultatima”, navela je Iman. 

Isanović je istakla da će ovo iskustvo cijeniti tokom čitavog života, jer je imala priliku da igra protiv veoma kvalitetnih odbojkašica. 

“Ovo je iskustvo nešto što ću cijeniti čitav život i nadam se da nije zadnje, jer smatram da ako smo išta pokazali to je jeste da naša ekipa ima dosta potencijala. Iako možda nismo najviša ekipa i sa najvišim fizičkim adutima, ono što nas krasi jeste ta neki naš inat i borbenost koja preovladava u ekipi i s kojom se pojavljujemo u svakoj utakmici. Ovo je iskustvo za mene zlata vrijedno, jer sam kao individua imala priliku da nekako stupim u okršaj s dosta kvalitetnim igračicama i da se okušam s nekim kvalitetom i sve je ovo nešto što ću cijeniti i što će biti bitno za dalji razvoj karijere”, rekla je Isanović za MeridianSportBH i prokomentarisala je sjajnu atmosferu koja je vladala u timu:

“Nisam niti jednom bila prisutna u reprezentaciji da nismo imali atmosferu na nivou. Naravno umor čini svoje u datim situacijama i stresne situacije takođe, ali smo uvijek uspjele da napravimo neku harmoniju između nas. Pogotovu van terena, jer bez obzira šta se događalo na terenu, bez obzira na uspone i padove ono što svaka ekipa ima, ono što nas krasi je da smo uvijek tu jedna za drugu. Nekoga koga bi voljela izdvojiti je naš kapiten Anđa, uvijek je bila ta koja nas predvodila svojom energijom i dizala atmosferu, tako da je stvarno kao lider i kao kapiten i nemam šta drugo reći sem najljepše riječi za nju i pokazala je nama mlađima kako bi stvari trebale da izgledaju”.

Iman je 2019. godine otišla u Sjedinjene Američke Države na školovanje i dalje bavljenje odbojkom. Porediti uslove u toj državi s onim u Bosni i Hercegovini je suludo, ali postoje neke stvari koje bi se mogle primjeniti. 

“Teško je porediti Ameriku s Bosnom i Hercegovinom, ali ono što krasi Ameriku i američku odbojku, što se vidi kroz reprezentativne uspjehe jeste posvećenost i to neko prepoznavanjo kvaliteta i potencijala odbojke. Stvarno njeguju ovaj sport i mnogo ulažu u njega, počevši od klubova, do naravno univerzitetskih takmičenja, daju dosta medijske pažnje. Sve igračice imaju najbolje uslove za uspjeh”, kazala je ona i dodala:

“Realno je situacija da je teško porediti nas s jednom velikom Amerikom, jer mnogo toga moramo da nekako ispoliramo s našim angažmanom, nekom vizijom generalno odbojkaškom što se tiče Saveza i na državnom nivou, ali mislim da imamo mnogo toga da naučimo od Amerikanaca”

Nakon boravka na Arizona Stejt Univerzitetu sada je prešla na Vašington i nakon decembra se nada da će nastaviti profesionalnim putem u klupskoj odbojci. 

“U decembru sam diplomirala na fakultetu i ostala mi je još jedna dodatna godina koju sam stekla za vrijeme virusa korona. Prešla sam na novi Univerzitet, imamo stvarno dobru i kvalitetnu ekipu, tako da se nadam da ćemo napraviti dosta s njom. Plan je da iskoristim ovu sezonu što više mogu i onda poslije toga se nadam nastaviti profesionalnim putem, to je i dalje u pokretu, ali sam svakako uzbuđena da vidim šta me čeka poslije decembra, nadam se najboljem. Što manje povreda, više zdravlja i sreće i ostalo ćemo sve polako”, rekla je Iman. 

Na samom kraju je dodala nekoliko bitnih stvari o kojih se stvarno mora početi raditi u Bosni i Hercegovini.

“Ono što bih voljela dodati jeste da sam zaista zahvalna za svaku medijsku podršku i podršku javnosti koju dobijamo, pogotovo s time da napokon neke stvari izlaze na vidjelo. Bitno je zato što time dajemo do znanja onima koji imaju moć da promijene situaciju, da je ljudima stalo i da je promjena neophodna. Zadnja stvar što bih voljela jeste da stvari stagniraju jer smo u zadnje tri godine zaista napravili veliki korak za bosanskohercegovačku odbojku, ali ono što ne smijemo dopustiti da se desi jeste da stane na ovome”.

“Imamo dosta talentovanih djevojaka i onih čije vrijeme tek dolazi i treba da njima pokažemo da je uspjeh moguć i da im damo snagu tako da kažem da nastave raditi ono što vole. Naša tužna sportska sudbina u državi jeste da mnogo mladih talenata odustaje jer ne vide nadu za dalji napredak ali svi skupa možemo i moramo da poduzmemo nešto da promijenimo situaciju na bolje”, navela je Isanović za MeridianSportBH.

(Reprezentacija.ba)