Odbojkašice Bosne i Hercegovine nažalost završile su takmičenje na Evropskom prventvu u grupnoj fazi, ali se iz Italije mogu vratiti podignute glave, piše Meridianbetsport.ba.

Tim Stevana Ljubičića je ostvario dvije pobjede na šampionatu Evrope i to ipak nje bilo dovoljno za prolaz dalje. Odbojkašice su prvenstvo otvorile pobjedom nad Švajcarskom od 3:2, pa su doživjele poraz od Bugarske sa 3:1

Uslijedio je još jedan preokret i trijumf nad Hrvatskom od 3:2, a nažalost ključni poraz se dogodio protiv Rumunije u četvrtom kolu od 3:2. Da je nekim slučajem Bosna i Hercegovina tu uspjela da upiše pobjedu ne samo da bi osigurala plasman u narednu fazu, već bi minimum zauzela i treće mjesto u grupi i dobila bi nešto lakšeg rivala u osmini finala.

Na kraju su imale tu čast da igraju protiv domaćina i aktuelnog šampiona Evrope Italije, gdje su do tog uspjele da rivalu oduzmu najviše poena. Pružile su dostojan otpor velikim favoritkinjama za zlato i sada im slijedi povratak kući.

Kao što su prije samog početka prvenstva govorili selektor i odbojkašice, sami drugi uzastopni odlazak na ovo veliko takmičenje je veliki uspjeh. Ljubičić je tada naveo da se nada da će nakon završetka ove akcije odmah moći početi s planovima za sljedeću, da Odbojkaški savez neće opet ići dva koraka unazad.

Ono zbog čega još više ostaje žal zbog potencijalnog prolaza dalje jeste Svjetska rang lista, gdje se sada Bosna i Hercegovina nalazi na samoj granici potencijalnog debitantskog nastupa na Svjetskom prvenstvu. Inače na tom šampionatu svijeta će još 15 selekcija najbolje plasiranih koje ne izbore ranije plasman otići na prvenstvo. Za to će se uzeti stanje na rang listi 12. avgusta naredne godine, te će zbog toga biti bitno ostvariti što bolji rezultat u Zlatnoj ligi naredne godine, piše Meridianbetsport.ba.

Košarkašice Bosne i Hercegovine su napravile fenomenalne rezultate, ali je odjednom došlo do naglog pada, većinom zbog nemara Košarkaškog saveza. Sada takve stvari u Odbojkaškom savezu ne smiju dopustiti. Prije svega jer su sada u timu bile četiri djevojke koje su rođene u 21. vijeku, a još njih četiri imaju 25 ili manje godina. To sve znači da ovaj tim ima perspektivu i ono što je još bitnije sve više iskustva sa velikih takmičenja.

Ostatak teksta pročitajte na Meridianbetsport.ba.

(Reprezentacija.ba)