Biti stranac trener u ozbiljnoj fudbalskoj zemlji poput Turske, još pri tome raditi u ponajvećim klubovima, definitivno nije mala stvar. Fahrudin Omerović može se pohvaliti time da je bio u Basakšehiru, Konyasporu, Fenerbahčeu… Uslov Aykuta Kocamana kada bi god dobio ponude bio je taj da s njim “u paketu” ide nekada sjajni golman Slobode i Partizana koji njegove vizije i način rada poznaje kao vlastiti džep.

Turska je Omerovićev dom već zadnjih 20 i kusur godina. Dok iščekuje novi angažman, prati se što se dešava u našoj zemlji, a ponosan je, kaže, i na nastupe Edina Džeke za Fenerbahče. Četiri utakmice, četiri gola i dvije asistencije – skor je našeg napadača u istanbulskom klubu s kojim je Omerović svojedobno bio i šampion Turske.

– Gdje sam? U Istanbulu, to je moj dom, a već skoro drugu godinu sam i bez posla. Aykut Kocaman i ja odlučili smo da malo uzmemo vrijeme za sebe, bilo je i nekih problema poput zemljotresa zbog kojih je fudbal bio po strani, međutim vjerujem da ćemo se brzo vratiti. Meni lično fudbal nedostaje, volim to, sav onaj adrenalin koji donosi – javio se Fahrudin Omerović iz Turske za Reprezentacija.ba portal.

Foto: Fenerbahce

OSVOJIO NEKOLIKO TROFEJA

Rijetki su treneri iz Bosne i Hercegovine koji se mogu pohvaliti CV-jem kakav ima Omerović. Radio je jedno vrijeme i samostalno u Turskoj.

– Ostao sam da živim u Turskoj nakon karijere, čim sam je završio u Istanbulsporu su mi dali da budem trener golmana, a kasnije sam ih vodio i samostalno. Mimo toga sa Kocamanom već 20 godina sarađujem. Gotovo svugdje smo imali uspjeha, forsirali smo mlade i osvajali trofeje. Dva puta s Fenerbahčeom i jednom s Konyasporom smo osvojili Kup, pa potom osvojili prvenstvo s Fenerbahčeom, igrali polufinale Evropske lige… Ma, ima toga. Ako me pitate koliko je bilo teško sve to, svakako da jeste, ali užitak je raditi s osobom kao što je Kocaman koji bi mi svaki put dao odriješene ruke. Imamo jednu dobru saradnju.

Za mnoge Bosance i Hercegovine se Turska čini kao obećana zemlja. Asovi poput Bolića, Baljića…, otvorili su vrata mnogima.

– To je tako već zadnjih 50-tak godina, naši igrači se ovdje vrlo lako prilagode, sličan je mentalitet. I liga je interesantna, uostalom, ulaže se mnogo. Pogledajte danas klubove, maltene svi gradovi imaju moderne stadione, komplekse za treniranje, tako da svakako i to privlači naše igrače kojima Turska može poslužiti kao odskočna daska za dalje. Pogodno je tržište za one koji traže afirmaciju, ali i one koji su, da tako kažem, na zalasku karijere.

Na zalasku karijere u Tursku je odlučio doći i Edin Džeko. Njegovo dovođenje za sada se za Fenerbahče pokazuje kao pravi potez, kaže to i Omerović.

– Pratim njegovu karijeru od početaka. Gdje god je igrao, zabijao je golove, sigurno je i sada mogao birati gdje će. Čitao sam da su mu iz Saudijske Arabije nudili sve i svašta, ali, eto, odlučio se za Fenerbahče. Po meni je sjajno postupio. Ovo je veliki klub, prije svega organizovan, a uložili su i mnogo u pojačanja kako bi osvojili naslov. Sigurno je to i Džeki dodatna motivacija. Došao je u dobrom trenutku. Koliko pratim medije, niko nije ni sumnjao u njega. Ako je neko spočitavao te njegove godine, uvjerio se sada da one na njegovom primjeru ne znače ništa. Vjerujem da će biti prilike i da se uskoro vidimo.

Foto: Fenerbahce

“NEĆU NIKOME DA SE NUDIM”

Legendarni Fahrettin Ömerli imao je kroz karijeru priliku biti i dio reprezentacije Bosne i Hercegovine. Radio je u stručnom štabu Blaža Sliškovića. Ne krije da bi volio jednog dana ponovo pomoći.

– Pratim i dalje reprezentaciju, gledam utakmice… Prošlo je gotovo deset godina od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a Edin Džeko je maltene i dalje naš ključni igrač. Žao mi je što su neki igrači olako odustali od igranja, mogli su da doprinesu još mnogo, barem u tom prelaznom periodu smjene generacija. Mijenjali su se i treneri, otišao je Petev, onda i Hadžibegić, sada je tu Kodro. Gledajte, imao je kao igrač dobru karijeru, radio je vani i kao trener, ali na kraju će mu suditi samo po rezultatima. To je ono što se traži. Hoću li se vratiti nekad? Ah, to ne zavisi od mene, ne bježim od toga, no neću ni da se nudim, poručio je Fahrudin Omerović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)