Novi selektor BiH Meho Kodro (56) objavio je spisak igrača na koje računa za predstojeće utakmice kvalif. za EURO protiv Lihtenštajna i Islanda.

Kodro je pozvao 23 fudbalera među kojima je novo staro ime Adi Nalić.

Nalić je ove sezone odigrao 20 mečeva u Švedskoj, zabio tri gola i jednom asistirao. Postigao je dva prelijepa gola u posljednja tri susreta.

Za razliku od prethodnih utakmica, na spisku nema Siniše Saničanina (28) iz Partizana te novog igrača saudijskog kluba Al Fayha Gojka Cimirota (30).

Partizan je ove sezone odigrao šest utakmica u svim takmičenjima, a Saničanin nije nastupio nijednom.

Cimirot je na startu sezone u Saudijskoj Arabiji nastupio dva puta, ima i dvije asistencije, ali je selektor Kodro objasnio da ga nije zvao jer u veznom redu ima nekoliko igrača sličnih profila te da mu je u ovom trenutku potreban ofanzivniji vezni igrač.

Obojica su se našla na B spisku selektora Kodre.

Objektivno gledajući, selektor je pozvao igrače koje je u ovom trenutku optimalno i mogao.

Ako bi se mogla tražiti tačka diskusije, ona se odnosi na spisak B, gdje su se kvalitetom i formom na B spisku mogli naći Haris Hajradinović (29) i Nermin Zolotić (30).

Hajradinović je veoma dobro počeo sezonu u turskoj Kasimpasi, Zolotić je standardan u portugalskom timu Casa Pia, ali jasno je da se Kodro u relativno kratom roku vodio spiskom prethodnika Faruka Hadžibegića te napravio minimalne korekcije.

Ali ta dva imena objektivno ne mijenjaju kvalitet reprezentacije pretjerano ni svojim prisustvom ni odsustvom.

Selektora Kodru može radovati forma i minutaža većine igrača sa spiska.

Golmani Šehić, Vasilj i Pirić brane standardno na startu nove sezone.

Od defanzivaca ističe se Amar Dedić u Salzburgu. Dedić je zabio tri gola i dva puta asistirao. Ahmedhodžić, Miličević, Kolašinac, Gazibegović i Hadžikadunić igraju redovno, dok je Barišić prije nekoliko dana potpisao za Basel. Prethodno je igrao u startnoj postavi Osijeka.

Skoro svi veznjaci su standardni u novoj sezoni. Hadžiahmetović, Pjanić, Tahirović, Nalić i Krunić igraju u startnim postavama, a Prcić je bio starter prvo kolo u Ligue 1. Jedino je Stevanović propustio šest utakmica za Servette zbog povrede.

Napadači su u odličnoj formi pred reprezentativne utakmice. Bilbija i Džeko su zabili po četiri gola, Kodro je tri puta pogađao, dok su Demirović i Hamulić asistirali po jednom. Jedini bez učinka je Prevljak.

Od igrača sa B spiska novi je golman Goran Karačić. Karačić brani za Adanu Demirspor i četiri puta je čuvao mrežu ovog tima u kvalifikacijama za Konf. ligu. U dva susreta turske Superlige nije branio.

Spisak selektora Kodre za duele protiv Lihtenštajna i Islanda

Golmani:

Ibrahim Šehić (Al Khaleej), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana:

Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Adrian Leon Barišić (Basel), Sead Kolašinac (Atalanta), Amar Dedić (Salzburg), Jusuf Gazibegović (Šturm), Dennis Hadžikadunić (HSV)

Vezni red:

Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš), Rade Krunić (Milan), Miralem Pjanić (Sharjah), Sanjin Prcić (Strasborug), Benjamin Tahirović (Ajax), Miroslav Stevanović (Servette), Adi Nalić (Hammarby)

Napad:

Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Hertha), Kenan Kodro (Fehervar), Said Hamulić (Vitesse), Nemanja Bilbija (Zrinjski)

B spisak:

Goran Karačić (Adana Demispor), Siniša Saničanin (FK Partizan), Eldar Ćivić (Ferencvarosi TC), Gojko Cimirot (Al Fayha), Dal Varešanović (Rizespor), Luka Menalo (GNK Dinamo Zagreb) i Amer Gojak (Ferencvarosi TC).

Tabelu, raspored i statistiku Kvalifikacija za EURO pogledajte na linku ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16