Dokumentarni film “Velika Raza” (“Raza The Great”) o naÅ¡oj legendarnoj koÅ¡arkaÅ¡ici Raziji Mujanović u produkciji BHRT-a premijerno je prikazan na 29. Sarajevo Film Festivalu u kategoriji BH film.

Scenaristi i reditelji Medina Å ehić i Vedad Hodžić za cilj su sebi postavili ostavljanje svjedoÄanstva o sportskoj i ljudskoj figuri Razije Mujanović, kao trajnoj inspiraciji novim generacijama.

Premijera filma okupila je mnoga poznata lica iz svijeta sporta poput selektora Mehe Kodre, najtrofejnijeg bh. trenera Amara Osima, uspješne košarkašice i magistrice sporta Slavice Pecikoze, te mnoge druge poštovaoce sporta i lika i dijela Razije Mujanović.

“Bilo je izazovno i zahtjevno jer, zapravo, ime Raze Mujanović obavezuje. U filmu smo odabrali nekoliko tema, cjelina i najvažnijih koÅ¡arkaÅ¡kih i profesionalnih koraka, koje smo posebno obradili, nastojeći publici približiti njezinu istinsku strast i emotivnu vezu s koÅ¡arkom, te hrabrost i odluÄnost da uspije Äak i u trenucima kad su na Razinoj strani bili samo visina i njezin karakter. TakoÄ‘er smo govorili o jednom vremenu u kojem se razvila i dostigla vrhunac ženska koÅ¡arka na ovim prostorima. Indikativno je da taj rast koincidira s profesionalnim rastom naÅ¡e junakinje”, istiÄu Hodžić i Å ehić.

Njezine Äetiri titule prvakinje Evrope s klubovima (Jedinstvo Aida iz Tuzle, Dorna Godella iz Valencije i Pool Comense iz Coma), srebrna odliÄja s Olimpijskih igara, Svjetskih i Evropskih prvenstava s reprezentacijom bivÅ¡e Jugoslavije, zlato s Mediteranskih igara sa selekcijom Bosne i Hercegovine, te Äak 13 titula nacionalnih prvenstava, avanturistiÄki i hrabri poduhvati – rijetki u to vrijeme – u Sao Paulu i Detroitu (WNBA), raskoÅ¡ni su rezultati koji su joj donijeli priznanja poput Älanstva u FIBA Kući slavnih. Tri puta je bila proglaÅ¡ena za najbolju igraÄicu Evrope u izboru prestižnog lista Gazzetta dello Sport.

Kao Team managerica košarkaških selekcija BIH, bilježi peto mjesto na Evropskom prvenstvu 2022. i plasman na Svjetsko prvenstvo, što je prava rijetkost među skromnim dometima BH. sporta posljednjih godina.

Velika Raza u filmu priÄa svoj život, profesionalnu karijeru, i osjećanja kojima prolazi kroz većinu tema vlastitom percepcijom. O igri, profesionalnim dometima i karakteru, osim nje, u filmu govore koÅ¡arkaÅ¡ice i koÅ¡arkaÅ¡i iz Razine generacije, i danaÅ¡nje generacija kojima je ona inspiracija, te osobe iz Razinog okruženja ili njeni savremenici… Razijin doprinos koÅ¡arci i sportu generalno, a naroÄito ženskom sportu je nemjerljiv.

Njezino odrastanje i razvoj, tokom kojih je svoju visinu (iz hendikepa kako to, uglavnom, doživljavaju tinejdžeri) pretvorila u kapital i benefit, jedinstveni su i vrijedni pažnje. Od Ratkovića do Kuće slavnih, životni su i profesionalni koraci hrabre žene koja je iÅ¡la ispred svog vremena. Književnik i kolumnist Boris Dežulović u filmu kaže: “Raza je bila revolucionar, Rosa Luxemburg u ženskoj koÅ¡arci…”

U filmu govore: Razija Mujanović, Bogdan Tanjević, Jadranka Savić, Slađana Golić, Aldo Corno, Boro Kontić, Boris Dežulović, Dino Rađa, Zoran Slavnić, Teresa Almoguera, Mara Fullin, Catarina Pollini, Tima Džebo, Sulejman Begović, Jusuf Nurkić, Jonquel Jones i Goran Lojo.

(Reprezentacija.ba)