Meho Kodro (56) se sigurno dovoljno odmorio u posljednjih godinu dana koliko je bio bez angažmana i jedva je dočekao obaveze koje idu sa funkcijom selektora Bosne i Hercegovine.

Od ovog vikenda sigurno neće imati slobodnih sati jer počinju takmičenja u još liga u kojima igraju fudbaleri koji pretenduju na spisak reprezentacije za septembarske utakmice do kojih je nešto više od 20 dana. Što znači da će uskoro Kodro objaviti i spisak.

Počinju nove sezone šampionata Engleske, Francuske, Turske i Nizozemske, ali i Saudijske Arabije što znači nastupe praktično većine naših fudbalera.

Za nadati se kako Kodro barem nezvanično ima nekoga ko mu pomaže u radu, jer je formalno još uvijek bez pomoćnika u reprezentaciji.

U Turskoj ih je čak 13 (Edin Džeko – Fenerbahce), (Amir Hadžiahmetović, Ajdin Hasić – Bešiktaš), (Edin Višća – Trabzonspor), (Haris Hajradinović – Kasimpasa), (Nihad Mujakić, Andrej Đokanović, Riad Bajić – Ankaragucu), (Armin Hodžić – Hatayspor), (Deni Milošević – Antalyaspor), (Goran Karačić, Hamza Jaganjac – Adana Demirspor), (Dal Varešanović, Srđan Grahovac – Rizespor)

U Francuskoj u prvoj ligi imamo dvojicu (Sanjin Prcić – Strasbourg), (Belmin Dizdarević – Montpellier), a u drugoj ligi jednog (Halid Šabanović – Angers). Isto toliko ih je u Nizozemskoj (Benjamin Tahirović – Ajax), (Said Hamulić – Vitesse), ali i u Saudijskoj Arabiji (Ibrahim Šehić – Al-Khaleej, Gojko Cimirot – Al-Fayha).

Engleski Premiership ima jednog Bosanca (Anel Ahmedhodžić – Sheffield United), a njihova druga liga još jednog (Asmir Begović – QPR).

Od ranije selektor prati lige Austrije, Hrvatske, Švicarske i Poljske koje su počele ranije 22. jula, kao i one koje su počele 28. jula i kasnije poput njemačke druge lige, Premijer lige BiH, Srbije i Mađarske.

Upravo Austrija i druga liga Njemačke kriju možda i neka nova imena za reprezentaciju BiH u vidu Muharema Huskovića i Adisa Jašića iz Austrije Beč i Wolfsbergera, odnosno Harisa Tabakovića iz Herthe koji su formalno još fudbaleri Austrije. Nijedan od njih neće donijeti revoluciju u reprezentaciji BiH, ali na brze krilne i bekovske mlade igrače uvijek treba obratiti pažnju jer smo tu deficitarni što se i vidi na igri našeg tima već godinama.

Narednog vikenda počinje Bundesliga, Serija A, ali i lige UAE, Kipra i Portugala u kojima također ima naših igrača.

Rasporede, rezultate i statistike više od 30 liga možete pratiti u našem Live match centru.

BiH dočekuje Lihtenštajn 8. septembra. Raspored i tabelu naše grupe možete pogledati ovdje.

(Reprezentacija.ba)