Željezničar će u okviru 3. kola Premijer lige BiH dočekati Borac, a tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili šef struke, Nermin Bašić i prvotimac, Nedim Mekić.

Nermin Bašić:

– Premijer liga je za nas najvažnije takmičenje. Sedmicu smo proveli u blagom intenzitetu, da pokušamo refrešovati ekipu i taktički i fizički. Vidjet ćemo sutra da li smo uspjeli u tome protiv jako kvalitetne ekipe Borca, pokazali su da su kompaktni i dobri iz tranzicija u Evropi. Naša prednost je što je ekipa duže na okupu, domaći teren i navijači.

– Navijači, ljudi, ne razumiju jednu stvar. Naravno da imamo motiv, no isti zavisi od vašeg energetskog stanja kako bi tu motivaciju mogli pokazati. Motiv za ovu ligu nam je ogroman, želimo napraviti nešto i prvenstveno igrati dobar fudbal. Zaista želimo biti bolji nego prošle sezone, ali ne želim tabelom opterećivati svoju ekipu. Tako da motivacije ima, ali sam zabrinut za energetski aspekt. No, kada igraš na Grbavici daješ 120% i siguran sam da će moja ekipa dati sve od sebe. Mi se ne pripremamo samo za Borac, već za čitavu sezonu. Pokušat ćemo neke stvari uraditi protiv jednog izuzetnog protivnika koji je najavio pohod na titulu. Motiv i želja moraju biti na 200%, toga u Želji ne smije faliti. 

– Kada promijeniš veliki broj igrača, onda se fokusiraš na neke osnovne taktičke zamisli. No, kada posjedujete kvalitetne igrače kakve su oni doveli, to ide brzo. Ne očekujem da će igrati visoki presing i jurišati, već da će biti fokusirani u dva stabilna bloka. Imaju sjajne igrače u posjedu, ali mene zanimaju stvari koje radimo na treningu i kako ćemo ih probati u najtežim utakmicama. Očekujem da meč bude tvrd i jak. Borac je tranzicijska ekipa, dok mi imamo malo više alternativa u igri. Biće zanimljivo.

Nedim Mekić:

– Teška utakmica nas očekuje sa protivnikom koji je dosta promijenio ekipu i doveo kvalitetne igrače. Imali smo vremena da se oporavimo. Ne znam kako ćemo energetski izgledati, ali kada izađete na teren Grbavice morate dati 100% svojih mogućnosti. Opravdanja nema, dat ćemo svoj maksimum, pa šta Bog da. Atmosfera u svlačionici je odlična i to je kod nas uvijek na dobrom nivou. Evropa nas je iscrpila, teško se sada premotati na našu ligu i sve ostalo.  No, moramo imati potiv kada igramo za najveći klub u državi, motiva, želje i volje ne smije faliti.

Utakmica se igra u subotu od 20:45 sati uz prenos na Areni Sport.

Tabelu, raspored i statistiku Premijer lige BiH pogledajte na linku ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16