BiH će u kvalifikacijama za Eurobasket 2025 igrati u grupi E zajedno sa Francuskom, Hrvatskom i Kiprom.

Kipar se kao jedan od domaćina automatski plasirao na prvenstvo, pa će iz naše grupe dvije prvoplasirane selekcije otići na Eurobasket.

Selektor košarkaške reprezentacije Francuske Vincent Collet govorio nakon žrijeba je za zvaničnu stranicu Košarkaškog saveza Francuske.

“Uvijek je bolje biti u grupi kada je već jedna reprezentacija automatski na prvenstvu. Pogotovo kada se to odnosi na ekipu iz posljednjeg šešira poput Kipra, koji se sigurno ne bi kvalifikovao kroz kvalifikacije.

To nije slučaj sa preostalim domaćinima Finskom, Latvijom i Poljskom. Moramo odabrati tim koji ima kvalitet da izbori nastup na prvenstvu. Mi bi to trebali uraditi, ali je mnogo opasnije nego što smo se nadali.

Morat ćemo se boriti i pobijediti u gostima BiH ili Hrvatsku te odigrati velike utakmice protiv tih protivnika na svom terenu. Nadamo se da će doći do sporazuma između FIBA-e i Eurolige te da ćemo moći računati na naše najbolje igrače.”

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je prošle godine čak tri puta igrala zvanične utakmice protiv Francuske.

Zmajevi su 27. augusta 2022. godine u krcatoj Skenderiji u okviru kvalifikacija za SP senzacionalno pobijedili Francuze sa 96:90.

Francuska je 6. septembra na Eurobasketu u Njemačkoj slavila protiv BiH sa 81:68, da bi u kvalifikacionom duelu za SP na svom terenu bila bolja od BiH rezultatom 92:56.

(Reprezentacija.ba)