Drugi mandat Faruka Hadžibegića na klupi Bosne i Hercegovine završio je neslavno.

Reprezentaciju je sigurno preuzeo u puno boljem stanju nego njegov prethodnik Ivajlo Petev, ali će i iza Hadžibegića ostati kakav-takav kapital za njegovog nasljednika.

Iako je reprezentacija opet u rezultatskoj krizi, Hadžibegić je napravio pozitivan potez guranjem u vatru mladog Benjamina Tahirovića, iako je u tom trenutku minute u Romi imao na kapaljku.

Hadžibegićev nasljednik neće imati problema da računa na Tahirovića u svojim planovima u narednim mečevima.

Potreban je prirodni proces da se igrač adaptira na ekipu, te pozitivno opusti kako bi mogao pokazati uistinu što zna, pa je Hadžibegić napravio uslugu nasljedniku i angažovanjem Adriana Leona Barišića i Saida Hamulića.

Dva, za naše prilike, solidna igrača u narednim nastupima sigurno će manje ili neće nikako pokazivati “dječije bolesti” koje su pokazali u debitantskim nastupima, zbog kojih je de facto Hadžibegić donekle i “platio glavom” na klupi Bosne i Hercegovine.

Određene informacije govore kako će Meho Kodro u utorak 1. augusta biti proglašen selektorom Bosne i Hercegovine, no nijedan naš izvor ne stavlja “ruku u vatru” za tu informaciju jer je do sada FS BiH “izvisio” sa određenim brojem trenera.

Odbili su ih Vahid Halilhodžić, Vladimir Petković i Slaven Bilić. Ovaj treći koji se trenutno nalazi na pripremama sa ekipom u blizini Salzburga priznao je kako je u njegovoj odluci prevagnulo to šta je čuo kada se raspitao o uslovima rada u našoj reprezentaciji.

U Sarajevo je stigao i Vedad Ibišević kojeg mnogi navijači priželjkuju za selektora, ili barem u prvom mandatu kao pomoćnika i tim menadžera reprezentacije BiH.

Ko god da nasljedi Hadžibegića ima objektivno odličnu poziciju. U kvalifikacijama nema rezultatski pritisak, a onda ga čekaju utakmice baraža u kojima samo može ispasti heroj. Izgubi li – biće za to kriv prethodni selektor koji je poremetio pobjednički niz naslijeđen od Ivajla Peteva.

(Reprezentacija.ba)