Meho Kodro (56) koji će prema našim informacijama od augusta preuzeti reprezentaciju Bosne i Hercegovine svoj posljednji angažman imao je u FC Lausanne u drugoj ligi Švicarske od ljeta 2020 do ljeta 2022. godine.

Kodro je FC Lausanne vodio dvije godine, a tu je napravio historijski rezultat ovog kluba – treće mjesto u drugoj ligi Švicarske. O tome, ali i njegovom dobrom radu klub je i zvanično pisao kada su odlučili završiti saradnju.

“Dolazak Mehe Kodre tokom sezone 2020. godine poklopio se sa klupskom ambicijom da profesionalizira svoju sportsku strukturu. Izazov koji su uspješno prihvatili bosansko-španski trener i njegov štab, što je omogućilo FC Lausanne da stvori reputaciju čvrste i razigrane ekipe, sposobne da se takmiči s velikanima švicarskog fudbala, o čemu svjedoči historijsko treće mjesto ostvareno na kraju prvenstva 2020.-2021. godine ili ubjedljiva pobjeda 4:0 protiv FC Siona u Kupu Švicarske“, stoji u objavi kluba putem zvanične stranice.

“Više od statistike, pamtit će se važne tačke iz Kodrine ere: profesionalnost, iskustvo i vizija. Diskretna, ali simpatična osoba, Meho Kodro se može cijeniti po svojim ljudskim kvalitetima. FC Stade Lausanne mu se želi iskreno zahvaliti na njegovom radu i doprinosu klubu, te mu želi mnogo uspjeha u budućnosti. Hvala Meho”.

Možda druga liga švicarske bez obzira na historijske rezultate kluba ne zvuči kao prava referenca za selektora A reprezentacije BiH, ali kada se uz to doda Kodrina velika igračka karijera, te savremen i profinjen trenerski pristup i način komunikacije – FS BiH u tome vidi trenutno najbolje rješenje za razvoj trenutne selekcije igrača.

I mnogi će i složiti kako je Kodro trenutno možda i najoptimalnije rješenje, ali se vrijedi zapitati, zašto kao takav nije doveden ranije, onda kada je Savez izabrao Faruka Hadžibegića, a kada je Kodro bio bez kluba?

Kodri će naredni mandat biti drugi na mjestu selektora BiH. Rođeni Mostarac je izabran za selektora 5. januara 2008. godine, ali je smijenjen 16. maja iste godine zbog nesuglasica sa tadašnjim čelnicima FS BiH. Savez je želio zaraditi tako da reprezentacija putuje na utakmicu u Iran, a Kodro je to odbio. BiH je predvodio u prijateljskim duelima protiv Japana (0:3) te Makedonije (2:2). Tada je radio u tandemu sa Elvirom Bolićem sa kojim je iste godine kasnije utakmicom “Kodro i Bola za ozdravljenje bh. fudbala” pokrenuo promjene u FS BiH.

Kodro je od jula 2008. do juna 2013. godine bio na čelu drugog tima Real Sociedada. Zatim je u septembru 2014. godine preuzeo FK Sarajevo i na Koševu se zadržao do aprila 2015. godine. Pod pritiskom navijača koji su čak i prekidali treninge, Kodro je odlučio otići.

Do decembra 2016. godine je bio bez posla, a onda je došao u švicarski Servette. Tu je imao i najbolje rezultate gledajući na dužinu mandata – gdje je osvajao 1.98 bodova po utakmici. U Lausanne ih je osvajao 1.42.

Servette je napustio u martu 2018. godine i do augusta 2020. godine bio je bez kluba kada preuzima FC Lausanne.

(Reprezentacija.ba)