Pripreme muške seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine za učešće u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre počele su danas, saopšteno je iz KS BiH.

Dio ekipe se okupio u Sarajevu i otputovao za Vlašić, gdje će se još nekoliko igrača tokom današnjeg dana priključiti timu.

Selektor Adis Bećiragić od prvog dana priprema na raspolaganju će imati sljedeće košarkaše: Adi Zahiragić, Adnan Arslanagić, Edin Atić, Amar Gegić, Amsal Delalić, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Amar Alibegović, Haris Delalić, Luka Garza, Miralem Halilović, Kenan Kamenjaš, Vojin Ilić, Emir Ahmedović i Harun Zrno.

Naknadno će se u prvim danima avgusta saigračima iz nacionalnog tima pridružiti Džanan Musa i Jusuf Nurkić, dok je nekoliko imena otpalo sa spiska zbog problema s povredama.

“Termin odigravanja pretkvalifikacija nije idealan, s obzirom da su svi košarkaši trenutno van takmičarske forme, ali svakako ćemo taj segment pokušati podići na odgovarajući nivo tokom priprema. Većina pozvanih igrača sa nama će biti od prvog dana, naknadno će nam se priključiti Musa i Nurkić.

Imat ćemo dovoljno vremena da se uigramo. U planu su prijateljske utakmice sa Srbijom i Obalom Slonovače. To će biti dobre provjere, radi se o reprezentacijama koje učestvuju na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Pred nama je puno posla, ali najvažnije je da nas povrede zaobiđu i da spremni dočekamo mečeve pretkvalifikacija u Poljskoj”, kaže selektor Bećiragić za zvaničnu stranicu KSBiH.

Podsjetimo, pretkvalifikacije su na rasporedu od 12. do 20. avgusta ove godine. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi B sa selekcijama Poljske, Mađarske i Portugala.

Utakmice ove grupe odigrat će se u poljskom gradu Gliwice.

Prve dvije ekipe iz grupe plasirat će se u polufinale, gdje će igrati sa najbolja dva tima iz grupe A (Češka, Izrael, Estonija, Sjeverna Makedonija).

U kvalifikacije za Olimpijske igre ide pobjednik turnira.

(Reprezentacija.ba)