Pripreme muÅ¡ke seniorske koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije Bosne i Hercegovine za uÄešće u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre poÄele su danas, saopÅ¡teno je iz KS BiH.

Dio ekipe se okupio u Sarajevu i otputovao za VlaÅ¡ić, gdje će se joÅ¡ nekoliko igraÄa tokom danaÅ¡njeg dana prikljuÄiti timu.

Selektor Adis Bećiragić od prvog dana priprema na raspolaganju će imati sljedeće koÅ¡arkaÅ¡e: Adi Zahiragić, Adnan Arslanagić, Edin Atić, Amar Gegić, Amsal Delalić, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Amar Alibegović, Haris Delalić, Luka Garza, Miralem Halilović, Kenan KamenjaÅ¡, Vojin Ilić, Emir Ahmedović i Harun Zrno.

Naknadno će se u prvim danima avgusta saigraÄima iz nacionalnog tima pridružiti Džanan Musa i Jusuf Nurkić, dok je nekoliko imena otpalo sa spiska zbog problema s povredama.

“Termin odigravanja pretkvalifikacija nije idealan, s obzirom da su svi koÅ¡arkaÅ¡i trenutno van takmiÄarske forme, ali svakako ćemo taj segment pokuÅ¡ati podići na odgovarajući nivo tokom priprema. Većina pozvanih igraÄa sa nama će biti od prvog dana, naknadno će nam se prikljuÄiti Musa i Nurkić.

Imat ćemo dovoljno vremena da se uigramo. U planu su prijateljske utakmice sa Srbijom i Obalom SlonovaÄe. To će biti dobre provjere, radi se o reprezentacijama koje uÄestvuju na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Pred nama je puno posla, ali najvažnije je da nas povrede zaobiÄ‘u i da spremni doÄekamo meÄeve pretkvalifikacija u Poljskojâ€, kaže selektor Bećiragić za zvaniÄnu stranicu KSBiH.

Podsjetimo, pretkvalifikacije su na rasporedu od 12. do 20. avgusta ove godine. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi B sa selekcijama Poljske, Mađarske i Portugala.

Utakmice ove grupe odigrat će se u poljskom gradu Gliwice.

Prve dvije ekipe iz grupe plasirat će se u polufinale, gdje će igrati sa najbolja dva tima iz grupe A (Češka, Izrael, Estonija, Sjeverna Makedonija).

U kvalifikacije za Olimpijske igre ide pobjednik turnira.

(Reprezentacija.ba)