Manje od dva mjeseca ostalo je do nastavka kvalifikacija za EURO 2024. U Fudbalskom savezu BiH traže novo rješenje. Novi selektor se želi imenovati što prije, ali ne i prebrzo, sve kako bi se našlo najbolje rješenje.

U FS BiH su čekali odgovor Halilhodžića koji nije stigao, tako da je za sada jasno kako Vaha ne želi preuzeti reprezentaciju BiH.

Prva želja Saveza u ovom trenutku je bivši selektor Švicarske i rođeni Sarajlija Vladimir Petković tvrde neki naši izvori. Petković je slobodan otkako je napustio Bordeaux ali je upitno da li želi preuzeti BiH, kako zbog finansijskih, tako i zbog “tehničkih” pitanja. Referenca selektora reprezentacije BiH sigurno bi dodatno ojačala njegov CV i donijela mu još unosniji novi angažman, no trenutno su takve stvari samo hipotetske teze. Transferni period za trenere je uvijek aktivan, pa i Petković sigurno osluškuje i neku eventualno bolju ponudu.

U drugom krugu kandidata nalazi se i Meho Kodro. Profinjen i moderan trener bio bi prihvaćen kako od svlačionice, tako i od navijača. Za vjerovati je u njegov dobar odnos posebno prema mlađim igračima, jer kako rekosmo pripada selekciji modernijih trenera koje BiH u ovom trenutku ima. O Kodrinom patriotizmu i odgovornosti prema radu u reprezentaciji ne treba ni govoriti – oni su na najvećem mogućem nivou.

Safet Sušić je slobodan i nemoguće ga je ne spomenuti jer bi njegov izbor obradovao navijače, a sigurno i sve naše tehnički potkovanije igrače iz jačih klubova koji su željni igre sa svrhom na terenu, odnosno ofanzivnog fudbala. “Kod mene i na treningu svaka akcija mora imati neki cilj, a cilj je da se šutira na gol, tako je i na utakmici. Uvijek insistiram na tome” poznat je stav Safeta Sušića. Reprezentacija BiH još od odlaska Sušića ima problema sa kreativnosti u igri.

Dio javnosti, ali i ljudi u bh. fudbalu zalaže se za angažovanje stručnog tima sačinjenog od naših bivših igrača koji se uspješno bave trenerskim poslom. Ali u kombinaciji sa jasnom strategijom reprezentacije na period od šest godina. U prvom redu u ovakvoj kombinaciji misli se na Vedada Ibiševića i Zlatana Bajramovića. Ovaj drugi jedini je asistent u Karlsruheu pa je ranije odbio da bude asistent Ivajlu Petevu na poziv Zvjezdana Misimovića. Nemoguće je govoriti o bivšim zvjezdama a da se ne spomenu i Sergej Barbarez i Emir Spahić, koji bi neko kroz trenerske, nego kroz menadžerske pozicije sigurno koristili reprezentaciji.

S obzirom da su Sušić i Ibišević imali relaciju kakva se rijetko pamti u odnosu selektora i igrača, možda je upravo pravo rješenje angažovanje njih dvojice kao tandema selektora i prvog asistenta u kojem bi se dugoročno Vedad Ibišević pripremio kao nasljednik za selektora BiH, ali i neku vrstu predvodioca reforme bh. fudbala.

Ako u FS BiH uopšte i žele reformu i dobre rezutlate reprezentacije, jer teško je u to povjerovati sve dok su na snazi pravila po kojima npr. bitnije “ubaciti” svog trenera u stručni tim reprezentacije, nego selektoru dozvoliti da sastavi svoj tim u koji vjeruje da će napraviti najbolji rezultat.

– Vedo je jedan od najboljih momaka koje smo imali i koje sam trenirao u reprezentaciji. Vidim da je krenuo trenerskim putem, sada je u stručnom štabu Herthe. Bitno je samo naći pravi momenat kada nekoga takvog gurnuti ‘u vatru’, pitanje je i koliko bi sve to njega interesovalo u ovom trenutku kada ima posao u tako ozbiljnom klubu. Kao momak je, ponavljam, izuzetno pametan i ozbiljan i vjerujem da bi jednog dana kada sakupi još iskustva sigurno mogao biti dobro rješenje. – rekao je nedavno Pape za Reprezentacija.ba.

Koga god da FS BiH postavi za selektora kao neophodno se postavlja pitanje pisanja i provođenja strategije ujednačenog i planskog razvoja omladinskih selekcija BiH, te klubova diljem BiH. Jer čini se kako Izvršni odbor FS BiH svoje strategije diktira kratkoročno u zavisnosti od rezultata A reprezentacije – pa početkom godine imamo za cilj plasman kroz kvalifikacije, pa kroz koji mjesec plasman kroz baraž, pa podmlađivanje reprezentacije…

Bh. treneri bez angažmana:

Vahid Halilhodžić (Posljednji angažman Maroko)

Mehmed Baždarević (Guingamp)

Safet Sušić (Akhisarspor)

Vladimir Petković (Bordeaux)

Mersad Selimbegović (Regensburg)

Nenad Starovlah (Omonia)

Jasminko Velić (Levadiakos)

Feđa Dudić (Sarajevo)

Meho Kodro (Laussane Ouchy)

Burno Akrapović (Akritas)

Blaž Slišković (Željezničar)

Amar Osim (Velež)

Elvir Baljić (Tuzla City)

Dragan Jović (Tuzla City)

Zlatan Nalić (Tuzla City)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16