Klupa fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine ostala je upražnjena nakon što je Faruk Hadžibegić razriješen. Rezultati koje su Zmajevi bilježili pod vodstvom iskusnog stručnjaka bili su ispod svih očekivanja, tako da odluka o raskidu saradnje nije bila iznenađujuća, međutim pitanje koje je sad najaktuelnije u medijima je – ko će biti novi selektor?

Po običaju se u medijima već provlače imena brojnih trenera, manje-više istih kao prethodnih godina, a kao jedna od opcija spominje se i 41-godišnji Mersad Selimbegović koji je proteklih godina radio u “Zweiti” kao trener Jahn Regensburga. Danas je slobodan, pomno prati sve što se piše…

– U Njemačkoj sam, odmaram nakon deset intenzivnih godina, bez pauze, ali naravno i da pratim sve što se dešava kod nas, kaže Mersad Selimbegović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal te se osvrće na eventualne napise da je upravo on jedan od kandidata.

– Iako sam relativno mlad, već dugo sam u ovom poslu i navikao sam na takve stvari. Baš su mi prije tri sedmice prijatelji čestitali na “novom” poslu pročitavši jednu informaciju koja nije bila istinita. To je tako u ovom poslu i ne opterećujem se. Ja selektor? Šta će biti, kako će biti – vidjet ćemo. U ovom momentu s moje strane ne bi bilo profesionalno da o tom pričam. Daj Bože da reprezentacija samo krene naprijed, sve ostalo…

Na priče o potencijalnom preuzimanju Zmajeva je “zakopčan do grla”, a detaljnije nije želio komentarisati ni posljednje nastupe fudbalske reprezentacije.

– Zadnji ciklus sam pratio više nego inače, imao sam vremena, a i u fokusu je bio reprezentativni fudbal. Šta reći… Za rezultat se moraju poklopiti neke stvari. Nije sve izgubljeno, ali da sad imamo neke velike šanse, i nemamo. Iako ima stvari koje vidim i zapažam na svoj način, iz respekta prema kolegama trenerima ne bih želio da komentarišem “dublje”. Uostalom, puno je toga svakako i ispričano nakon zadnje utakmice s Luksemburgom.

Kao trener Selimbegović je Jahn Regensburg samostalno vodio na 142 utakmice. Za ovaj klub to su ujedno i najuspješniji dani u klupskoj historiji.

– Nije malo (smijeh). Ponosan sam, naravno, lijepo je vidjeti da je najbolje razdoblje u historiji Regensburga ima i potpis jednog Selimbegovića. Kao i u životu, sve ima početak i kraj, najbitnije je da sam sebi i drugima pokazao da mogu vladati procesima koji zahtjeva taj nivo. Druga liga Njemačke se ubraja među sedam najboljih u Evropi, podvukao je Mersad Selimbegović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)