HŠK Zrinjski o svim sportskim segmentima vodi računa, a već nekoliko godina za ishranu fudbalera zadužena je Marijana Zubac.

Marijana Zubac je magistar prehrambenog inženjerstva i nekoliko sezona nutricionistkinja Zrinjskog.

Zadužena je za odabir hrane na svim putovanjima kluba, karantinima, ali i svakodnevnu kontrolu.

Marijana je za klupsku televiziju aktuelnog prvaka BiH govorila o tome šta igrači jedu i piju, šta moraju izbjegavati, koliko tekućine izgube za vrijeme utakmice, te šta dodatno koriste na samom meču.

“Na dan utakmice jedu ugljikohidratno punjenje, zobena kaša za doručak, za užinu proteinski šeik. Ručak, lako probavljivi ugljikohidrati riža, bezglutenska tjestenina. Međuobrok proteinske palačinke. I nakon utakmice također ugljikohidratno jača večera: lazanje, biftek i slično”, kaže Marijana i dodaje:

“Ne preporučuju se teško probavljive namirnice, pogotovo ne bogate laktozom, kazeinom i glutenom, kao i vlakna. Dakle, što manje voća i povrća na dan utakmice.

“Sportisti često samoinicijativno žele unaprijediti svoje performanse, pa na svoju ruku izbace slatkiše ne zamijenjujući ih sa nekim pametnim šećerom, odnosno zdravim šećerom. Tu se događa iscrpljenost. Bolje ne raditi nikakve izmjene, nego ići u korist iscrpljivanja.

Tako da sve što je zdravo i slatko može biti zamjena za junk šećer, odnosno za rafinirani šećer i definitivno preporučujem zdrave slatkiše tokom sportskih priprema i takmičenja”, kazala je Marijana Zubac za Zrinjski TV.

(Reprezentacija.ba)