BiH je 25. juna 2014. godine, prije devet godina, u brazilskom Salvadoru na stadionu “Arena Fonte Nova” sa 3:1 pobijedila Iran.

Strijelci za naš tim bili su Džeko, Pjanić i Vršajević.

Tadašnji selektor Irana Carlos Queiroz izjavio je nakon utakmice kako je BiH prema kvaliteti tako dobra da je zaslužila proći grupu.

Sa njim su se složili i mnogi poznati fudbalski stručnjaci koji su smatrali da bi BiH sigurno prošla grupu da je raspored utakmica bio drugačiji.

Foto: Screenshot Fifa.com

Podsjećamo, prvi meč smo igrali protiv Argentine, a zatim protiv Nigerije i u oba smo prilično nesretno poraženi, pa smo protiv Irana igrali za prestiž.

BiH je historijsku pobjedu na Svjetskom prvenstvu napravila sa sljedećim igračima: Begović, Vršajević, Spahić, Šunjić, Kolašinac, Bešić, Pjanić, Hadžić (Vranješ 61.), Tino Sušić (Salihović 79.), Ibišević, Džeko (Višća 85.).

Safet Sušić je u toj utakmici dao priliku većini igrača koji nisu nastupili u prva dva meča.

Reprezentacija BiH nesretno je ispala iz grupe. U prvom kolu odlučio je rani autogol Kolašinca, u drugom smo izgubili odlukom sudija koje su nam poništile čist gol, te zanemarile faul nad Spahićem kod primljenog gola.

Iz današnje perspektive bilo je to zlatno doba fudbalske reprezentacije BiH, no navijači su tada bili izričito nezadovoljni te tražili isključivi odlazak Safeta Sušića sa klupe BiH, ali i oproštaj najstarijih bh. reprezentativaca.

(Reprezentacija.ba)