Još uvijek izgleda nevjerovatno da je Ivajlo Petev smijenjen nakon osvajanja prvog mjesta u Ligi Nacija, ali još gore – i nakon izvlačenja dugogodišnje reprezentacije iz krize u koju je upala tokom mandata Prosinečkog i Bajevića.

Petev je naslijedio reprezentaciju u teškoj krizi, a svom nasljedniku ostavio baraž za plasman na EURO 2024, ali i optimalno posloženu i podmlađenu ekipu.

“Moj nasljednik je dobio reprezentaciju koja ima glavu i rep, u kojoj se zna šta svako radi. Najvažnije, u ovoj reprezentaciji svi su kao jedan” poručio je Petev nakon odlaska sa klupe BiH.

“Real Madrid godišnje etablira jednog novog mladog igrača, mi smo to uspjeli sa čak pet igrača, a opet da napravimo rezultat. Šta da poručim svom nasljedniku. Pa nemoj mijenjati ništa.” iskren je bio tada Petev za čiji su ostanak bili svi igrači u reprezentaciji.

Ali možda i najvažnije riječi nakon njegovog odlaska sa klupe BiH bile su ove ispod.

“U reprezentaciji su igrači takve klase da ne smiješ biti nimalo ispod njih kvalitetom i znanjem ako želiš da te podrže. Ako nisi znanjem na nivou, te ako nisi pošten, oni ne stoje iza tebe i tu nema rezultata” poručio je Petev.

Fudbalski savez BiH odlazak Ivajla Peteva opravdao je traženjem nove energije na klupi BiH, no to objašnjenje i danas izgleda takvo kao da u krovnoj kući bh. fudbala misle da je bh. javnost očigledno puno gluplja nego što to oni misle.

Da li Petevu nije produžen ugovor zato što je bio neposlušan pa u reprezentaciji nije imao igrače klubova koji imaju predstavnike u Izvršnom odboru FS BiH, ili je odbio igrati utakmicu protiv Rusije, ili nešto treće, vjerovatno nikada nećemo saznati, ali sigurno da je ova odluka bila u konačnici antipatriotskog ishoda.

Možda i motiva.

(Reprezentacija.ba)