Svake godine UEFA-ina Fondacija za djecu (UEFA Foundation for Children) odaje priznanje različitim organizacijama za njihov doprinos pružanju podrške ranjivoj i marginalizovanoj djeci, javlja zvanična stranica FS BiH.

Ove godine nagradu od 1 milion eura podijelile su 23 organizacije koje su se istakle u tom smislu, a ukupno 101 organizacija je imala koristi od ovog dodatnog financiranja otkako su nagrade uvedene 2017. godine.

Među nagrađenim je i FK Respekt iz Sarajeva kojeg je nakon sprovedenog konkursa nominovao Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

“U ime UEFA-e želim da izrazim iskreno divljenje našim dobitnicima nagrada, njihovom neumornom trudu i posvećenosti, koji su značajno uticali na živote djece.

Svojim nesebičnim radom postali su svjetionik nade i inspiracije za mnogo djece, osnažujući ih da savladaju izazove i ostvare svoj puni potencijal.

Uticaj njihovog rada seže i puno dalje od direktnih korisnika, jer ima višestruki efekat na porodice, zajednice i društvo u cjelini, postavljajući temelje za svjetliju i inkluzivniju budućnost”, rekao je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e i predsjednik Upravnog odbora fondacije.

(Reprezentacija.ba)