Godinama se u Bosni i Hercegovini špekulisalo da li je Zlatan Ibrahimović mogao igrati za Bosnu i Hercegovinu, a sasvim slučajno u februaru ove godine ta dilema je riješena na Reprezentacija.ba portalu.

Sada definitivno znamo – CV i preporuke Zlatana Ibrahimovića našle su se u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine još 1997. godine.

To je u razgovoru za Reprezentacija.ba otkrio nekadašnji igrač i trener FK Sarajevo Salko Nikšić.

Razgovor smo vodili oko našeg novog reprezentatativca, fudbalera Rome Benjamina Tahirovića, za kojeg se Nikšić također trudio da zaigra za BiH, no odjednom se kod našeg sagovornika pojavila i informacija o Zlatanu Ibrahimoviću.

Nikšić ga je još 1997. godine preproučio Fudbalskom savezu BiH, nažalost neuspješno.

„Upoznao sam ga preko oca, komšije smo, često bi se ljeti viđali kada bi došli na odmor. Jedne prilike sam Benjamina odveo na trening na Koševo i već tada sam se uvjerio o kakvom se biseru radi. Prije otprilike tri-četiri godine sam u prostorije Saveza odnio CV njegov i od starijeg brata Adija, nadao sam se da će ih pozvati na neko okupljanje kako bi se i oni uvjerili u to, ali ništa.“ govorio je Nikšić za Reprezentacija.ba o svom trudu da Benjamin Tahirović zaigra za BiH, a onda se dotakao i Ibrahimovića:

„To je završilo u ladicama kao i što je prije 20 godina moja preporuka za Zlatana Ibrahimovića koju sam dobio preko prijatelja iz Švedske dok je još bio 16-godišnjak“

Tada je selektor bio Fuad Muzurović, ali sigurno nije bilo njegovo da prati neko 16-godišnje, tada još, dijete u Švedskoj.

Nažalost Fudbalski savez BiH tada nije imao refleks, ili bolje rečeno kapaciteta, da napravi nove korake prema Ibrahimoviću, pa je legendarni Zlatan zaigrao za Švedsku i postao sigurno njihov najbolji fudbaler svih vremena. Definitivno i najpopularnija osoba države. Navodno popularniji i od kralja ove monarhije.

Da je Bosna i Hercegovina tada imala Zvjezdana Misimovića na poziciji direktora reprezentacije ishod bio vjerovatno bio drugačiji.

Uz lobiranje Misimovića Švedskoj su u posljednjih nekoliko godina rekli „ne“: Tahirović, Ahmedhodžić, Hadžikadunić i Nalić.

(Reprezentacija.ba)