Fudbaler Kölna Denis Huseinbašić definitivno neće igrati za Bosnu i Hercegovinu. To je za Reprezentacija.ba portal potvrdio direktor našeg nacionalnog tima Zvjezdan Misimović koji je sa njim u proteklim mjesecima vodio razgovore, u jednom trenutku se cijeli posao činio i kao gotova stvar, čak je Husienbašić predao i papire za pasoš, ali je potom otkazao dolazak martovsko okupljanje pravdajući to privatnim obavezama.

Razmišljao je očito dugo Huseinbašić i na koncu prelomio – Njemačka. Zvanično se našao na popisu selektora Elfa Antonija Di Salva koji će računati na njegova na nadolazećem Evropskom prvenstvu do 21 godine.

– Da, zvao me je Huseinbašić i obavijestio da želi igrati za Njemačku. Šta da kažem, sve smo učinili, imao bi kod nas dobru perspektivu da napreduje, ali tako je odlučio i to je to. Bolje bi mu bilo kod nas, kaže Misimović za Reprezentacija.ba portal.

Za razliku od fudbalera Kölna, srce je poslušao i Bosnu i Hercegovinu izabrao mladi fudbaler iz MLS-a Esmir Bajraktarević, a kroz razgovor “Zwetschge” je otkrio da je u kontaktu i sa golgeterom bečke Austrije Harisom Tabakovićem.

– Željeli smo Bajraktarevića već u junu da vidimo u bh. dresu, bio je plan da bude pozvan u junu za prijateljske utakmice mlade reprezentacije, ali kako je već igrao za Sjedinjene Američke Države, ima nekih administrativnih poteškoća i morat ćemo malo sačekati. Tabaković? U sjajnoj je formi, zabio je skoro 20 golova… Isti slučaj kao i kod Bajraktarevića. I on je ranije igrao za drugu državu. U kontaktu smo s UEFA-om oko eventualne promjene sportskog državljanstva, pa vidjet ćemo.

Nove bodove u kvalifikacijama Zmajevi će tražiti ovog mjeseca kada igraju protiv Portugala i Luksemburga. Najmanje što možemo očekivati su tri boda, dodaje Misimović.

– Na papiru nas sigurno očekuje najteže gostovanje u ovim kvalifikacijama. Portugalci su sjajni, dovoljno je vidjeti i kako su otvorili ove kvalifikacije, mada ne treba podcijeniti ni Luksemburg. Nisu ni oni kao nekada. Danas imaju nekoliko igrača koji igraju u najjačim ligama, tako da… Ali, pod imperativom smo da osvojimo najmanje tri boda, uz to igrat ćemo i pred našom publikom tu drugu utakmicu. Na novom spisku ima i novih imena u vidu Varešanovića i Barišića. Raduje me što su to momci koji su već igrali u našim mlađim kategorijama i definitivno su zaslužili ovaj poziv.

Misimovićeva slika i danas stoji u Bayernovom muzeju. Kako je u bavarskom klubu ujedno i počeo profesionalnu karijeru, interesovao nas je i njegov komentar na smjenu Salihamidžića.

– Po meni je on kolateralna šteta tog “neuspjeha” u ovoj godini. Nije ispalo onako kako su u Bayernu to zamišljali, jedna titula za takav klub je malo, pogotovo imajući u vidu očekivanja. Je li na kraju odluka da razriješe njega i Kahna dobra ili ne, pokazat će se. Međutim, Hasan je sigurno pokazao svoj kvalitet, ne treba zaboraviti da je osvojio i Ligu prvaka. Puno je vezan za taj klub i sigurno mu nije lako palo ovo sve. S vremena na vrijeme se i čujemo, podvukao je Zvjezdan Misimović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)