Faruk Hadžibegić jučer je pročitao imena fudbalera na koje će računati u kvalifikacijskim utakmicama protiv Portugala i Luksemburga. Strateg reprezentacije Bosne i Hercegovine bit će na slatkim mukama s obzirom da su svi igrači mahom u dobroj formi, a nekoliko njih je spremno i da uskoči ukoliko se neko povrijedi.

Među onima koji su se našli na rezervnom popisu je i Igmanov Elvir Duraković. Bugojanac je za kratko vrijeme postao dečko o kojem priča Premijer liga BiH, danima ga pokušavaju privoliti Sarajevo i Borac, a da ima “ono nešto” prepoznao je i sam selektor koji je o njemu pohvalno govorio i na konferenciji za medije. Posebni su to dani za njega, bilo je sreće, nevjerice… Otkazao je i put na more.

– Nisam očekivao ovo. Znaš, i ako očekuješ da će biti pozvan neko iz Premijer lige, ne misliš da će pozvati tebe prije nekoga iz Zrinjskog, Sarajeva… Prvi mi je javio sekretar kluba, pomislio sam je li moguće, počeo sam se smijati. Odmah sam počeo zvati prijatelje da im se pohvalim, svima je bilo drago, kao i ljudima iz Igmana. Pa, do prije godinu dana sam igrao bukvalno na livadama. Odmah sam otkazao i more i sve, priča ushićeni Duraković za Reprezentacija.ba portal.

Sjajna sezona je iza Durakovića koji se prema izboru igrača i trenera također našao i u idealnom timu sezone.

– Prva mi je ovo sezona u Premijer ligi koju sam odigrao ‘fullu’. Očekivanja nisu bila velika jer došao sam u klub koji je novajlija, predviđali smo borbu za opstanak, a kada je tako nije se lako ni istaknuti. Većinom se igra zatvoreno. Posrećilo mi se, eto, rad i trud koji sam uložio su se vratili. Teški trenuci? Ma, bilo je i toga, pogotovo kada sam bio u Tuzla Cityju gdje sam nekada dobijao deset minuta, a nekada ni minute. To je psihički na mene utjecalo, bio sam mlad i neiskusan, a želio sam igrati po svaku cijenu. Na kraju sam i insistirao da se raziđemo. Poslije toga sam bio dvije sedmice kod kuće, nisam znao ni gdje ću ni šta ću, sezona u toku, da bi me potom pozvao direktor Mladosti iz Kaknja. I onda sve ispočetka. Klub je bio nakon sedam kola na dnu, bez bodova…

Za uspjeh koji je u međuvremenu postigao, kaže, zaslužan je sam. Niko mu ništa nije poklonio. Ne zaboravlja ni kako je prije nekoliko godina bio otpisan u Željezničaru.

– U Željezničar sam došao iz Iskre, veoma mlad, imao sam možda 15-16 godina. Kao dijete koje je došlo s ulice, koje je igralo skoro po kamenju u svom gradu, došao sam u situaciju da na Grbavici izvodim penale i slobodnjake. Lijepo su me prihvatili svi, išlo je dobro, ali kada sam trebao polako preći u prvi tim – nigdje nikoga. Svi su se odjednom povukli. Očigledno je da u meni nisu vidjeli ništa za dalje.

Šanse da ostane u Igmanu su minimalne. Na stolu već ima konkretne ponude, kako od drugih klubova iz Premijer lige, tako i iz inostranstva.

– Ima interesa, pogotovo sada kada sam u reprezentaciju, timu sezone… Ljudi te odmah gledaju drugačije. Male su šanse da ostanem u Igmanu, odlučit ću ubrzo, ali neću se ni zalijetati. Nije rješenje ni otići negdje, napraviti tri koraka naprijed, pa onda ne znaš ni gdje ćeš ni šta ćeš. U razgovoru s roditeljima dobro ću izvagati sve, poručio je mladi Duraković na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)