Godinu dana nakon osvajanja Konferencijske Lige, Roma igra finale Europa Lige protiv Seville i ima priliku da drugi put u svojoj historiji podigne neki europski trofej.

Iako su globalno kultni klub, Roma se ne može pohvaliti sa previše pehara u svojim policama. U posljednjih 30 godina osvojili su jednu titulu šampiona Italije, dva kupa (i superkupa), te Konferencijsku ligu.

Za Romu ćemo navijati u finalu, ne zbog svega onoga što rimski klub predstavlja, nego zbog 20-godišnjeg Benjamina Tahirovića. Mladog Sarajlije koji se ove sezone kao neočekivani dar sa neba pojavio i očvrsnuo u prvom timu Rome.

Istina Tahirović nije rođen u Sarajevu, nego u Švedskoj, no njegovi roditelji su porijeklom iz Sarajeva u kojem svake godine provedu najmanje po dva mjeseca. Uz roditeljsku nostalgiju i priče iz nekih boljih vremena, bilo je to dovoljno da se i Benjamin već kao mali zaljubi u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Tahirović nije prvi od talenata koje su za BiH proizvele europske škole fudbala, no po nečemu se u potpunosti razlikuje. Sve do prelaska u Romu gotovo je bio neprimjećen za domaće novinare, skautea FS BiH, ali i skaute saveza Švedske. Ispod radara, i bez pompe i medijskih napuhivanja, došao je do Serije A, Europa Lige, mjesta u A reprezentaciji BiH…

Čak iako je CV Benjamina Tahirovića bio dostavljen u FS BiH.

Benjamin Tahirović sa Salkom i Suvadom Nikšić, Foto: Reprezentacija.ba

– Upoznao sam Benjamina preko oca, komšije smo, često bi se ljeti viđali kada bi došli na odmor. Jedne prilike sam ga odveo na trening na Koševo i već tada sam se uvjerio o kakvom se biseru radi. Prije otprilike tri-četiri godine sam u prostorije Saveza odnio CV njegov i od starijeg brata Adija, nadao sam se da će ih pozvati na neko okupljanje kako bi se i oni uvjerili u to, ali ništa. To je završilo u ladicama kao i što je prije 20 godina moja preporuka za Zlatana Ibrahimovića koju sam dobio preko prijatelja iz Švedske dok je još bio 16-godišnjak. Kada sam ga odveo na trening, trener je bio moj prijatelj Agim Nikolić koji ga je stavio da radi sa igračima starijim dvije godine od njega. Ma, vidjelo da odskače. Izrastao je u velikog momka, izvarednog tehničara, ali ne rizikuje puno u igri. Volio bih da samo to malo promijeni. Treba nam tip igrača kao što je on, neko ko će, kada napadači izgube loptu, presjeći napad kako je to nekada radio Rahimić. A ovaj je još tehnički potkovaniji… Nadam se da mi Rahimić neće zamjeriti – pričao je nedavno nekadašnji as i trener FK Sarajevo Salko Nikšić za Reprezentacija.ba portal.

Prve fudbalske korake Tahirović je napravio u AIK-ovoj školi u Štokholmu, odakle je 2017. prešao u FC Djursholm, a potom u Vasalund gdje je bio jedan od glavnih igrača u pohodu na plasman u Superttan (drugi rang takmičenja).

Švedski i bh. skauti ga još tada nisu primjetili, ali jesu oni koji rade za tržište Italije, pa Tahirović 2021. godine potpisuje ugovor sa Romom. Dakle, sa 17 godina.

Iako je talijanski fudbal izuzetno težak za prilagodbu, čak i puno iskusnijim igračima, Tahirović se očigledno vrlo brzo adaptirao i pokazao ono najbolje što zna, pa već u novembru 2022. godine dobija prvu priliku u seniorskom sastavu.

Jose Mourinho ga protiv Torina uvodi u igru posljednjih 20-ak minuta utakmice, i to ne neke riješene utakmice, nego utakmice koja je završena sa 1:1. Uskoro počinje Svjetsko prvenstvo u Kataru, a Roma odlazi na turneju u Aziju. Tahirović tu pokazuje svoj raskoš, pa ga Mourinho ubacuje u prvih 11 Rome. Benjamin mu se zahvaljuje na najbolji način – najvećom ocjenom u ekipi.

Sa ocem Nerminom, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

U nastavku Serije A Mourinho mu daje minutažu u još tri utakmice, a onda ga šalje na hlađenje, vjerovatno za njegovo dobro. Od marta je Tahirović ponovo u kombinaciji u prvom timu. Ima minutažu u posljednjih pet utakmica, od koje je tri posljednje počeo u prvom sastavu Rome. Ukupno je ove sezone za Romu odigrao 13 utakmica.

“Nekada je Šveđanin i tada je miran, a nekada je Bosanac. Kada je Bosanac, on je moj ratnik” opisao je nedavno legendarni Jose Mourinho Tahirovića.

Za razliku od svojih mnogih prethodnika koji su čekali da igrači dobiju prve sijede kako bi ih pozvali, Faruk Hadžibegić je odmah prepoznao potencijal Benjamina  Tahirovića. Ne samo da ga je pozvao u reprezentaciju, nego mu odmah dao mjesto u prvih 11 protiv Islanda. I definitivno pogodio.

“Benjamin Tahirović ispunio je povjerenje. On je nešto što nam treba u ekipi” rekao je Hadžibegić.

Svojom kombinacijom snage, visine od 1.93 m, dobre tehnike, te izuzetno dobrog mentaliteta, Benjamin Tahirović bi uistinu mogao postati jednim od najboljih fudbalera Bosne i Hercegovine svih vremena.

Da i on sebe vidi visoko, dokaz je njegova izjava nakon prelaska u Romu “Cijeli život sam se borio za ovo. To je ostvarenje sna. Moj dugoročni cilj je osvojiti Ballon D'Or!“.

Ovaj mladić ima i još jedan jak adut, a to je stabilnu i pametnu porodicu iza sebe. Uz roditelje, posebna podrška je brat Adi, nekadašnji fudbaler Jedinstva Bihać, preko kojeg je i zavolio fudbal.

Benjamine, neka je sa srećom, na ponos cijele Bosne i Hercegovine!

(Reprezentacija.ba)