Heidenheim je novi član Bundeslige od naredne sezone. Ovaj “mali” klub iz istoimenog grada osvojio je 2. Bundesligu i prvi put će igrati Bundesligu u novijoj historiji.

Heidneheim je inače grad od nekih 100.000 stanovnika smješten u sredini trokuta Štutgart – Minhen – Nurnberg, pa nema sumnje da ova publika voli i živi fudbal.

Heidenhem i Darmstadt su novi Bundesligaši i oni će zamijeniti Herthu i Schalke, dok će Stuttgart i HSV igrati doigravanje za posljednjeg člana Bundeslige za narednu sezonu.

Klub je osnovan 1846. godine, ali su se 2007. godine tek odvojili od sportskog društva i postali isključivo fudbalski klub

2009. godine su ušli u 3. ligu, a potom 2015. u 2. Bundesligu. Ove sezone su osvojili 67 bodova, kao i drugoplasirani Darmstadt, ali su zbog bolej gol razlike osvojili prvo mjesto.

Stadion Heidenheima se zove Voith-Arena i ima kapacitet od 15.000 sjedećih mjesta.

Dres Heidenheima nosio je jedan bh. fudbaler, Branko Okić, u sezoni 2004/2005. Branko Okić je rođen u Kreševu 1969. godine, a ima zanimljiv nadimak “Maradona iz Kreševa”.

Okić je kao talentovani omladinac stigao u Sarajevo 80-tih godina, a u Njemačku je s Koševa otišao 1995. godine.

„Kada sam prelazio u Sarajevo, svi su rekli da sam jedan od najvećih talenata u posljednjih 20 godina, čak su me uspoređivali sa Safetom Sušićem. No, u nogometu postoje dva puta kojima možete krenuti kao mlad igrač: put koji je dobar i put koji nije dobar.

Ja sam tada krenuo ovim ne-dobrim putem …, a kad sam se uspio vratiti na dobri put prošlo je puno godina. Ja nisam imao profesionalan odnos prema nogometu i zato nisam ni napravio karijeru koju su mi mnogi prognozirali“, kaže Okić za Deutsche Welle.

Okić je jedno vrijeme bio najstariji profesionalni fudbaler u Njemačkoj, igrao je sa 40 godina.

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16