FK Sarajevo otjerao je igrača iz svoje akademije zbog nesvakidašnjeg razloga, nezvanično saznaje Reprezentacija.ba portal.

Iz FK Sarajevo nam nisu odgovorili na dostavljeni upit već gotovo 24 sata, dok je informacija potvrđena iz privatnih izvora.

Ovaj dječak (16, identitet poznat redakciji) je tokom posljednje utakmice seniora Sarajevo – Željezničar dohvaćao lopte, kada je napravio potez, koji je prema rukovodstvu kluba bio takav da nije bilo druge presude – dječaka se moralo izbaciti iz kluba.

Nije ovaj dječak napravio nekakav prekršaj discipline ili drugi nesportski potez koji nije u skladu vrijednostima i kulturom FK Sarajevo i sportom uopšte, nego je imao tu “nesreću” da se nađe na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Naime obavljao je svoj zadatak nekoliko metara ispred gola Sarajeva, ispred južne tribine, u trenutku kada je Sulejman Krpić postigao izjednačujući pogodak za 2:2 u 96. minuti. Ponešen emocijama, s obzirom da je navijač Željezničara, radosno je reagovao na pogodak.

Iako se odmah izvinio i opravdao adrenalinom i emocijama u datom trenutku, te iako je uvijek na terenu davao svoj maksimum za FK Sarajevo – odlučeno je kako u rekordno brzom roku mora biti otjeran iz akademije kluba. I to prilično teatralno, tvrde nam upućeni.

Ako je ova informacija tačna, odluka FK Sarajevo uveliko je suprotna praksama na zapadu, gdje se podržavaju slobode razmišljanja i pripadnosti, a ljudi ocjenjuju prema rezultatima profesionalnog rada.

Najbolji primjer za to je Edin Džeko koji nikada nije krio da je od malih nogu navijač Milana, a večeras će u polufinalu Lige Šampiona nositi dres Intera uz najveću podršku svog kluba i navijača. Ne zbog toga za koga navija, nego zbog onoga što radi na terenu za dres Intera. Takvih primjera je još desetine hiljada u europskom fudbalu kako među igračima, tako među trenerima, stručnjacima, sportskim direktorimakoji privatno simpatišu jedan klub, a maksimalno profesionalno rade za drugi.

U trenucima kada je cijela Europa do temelja potresena zbog diktatorskih odluka, a Balkan dodatno zbog nedavnog maloljetničkog užasa u Beogradu, prosto je šokantno da se u bh. sportu u radu sa djecom prave ovakve odluke i potezi koji unose cjeloživotne traume i strahove u temelje zdravog društva što bi trebalo da budu mladi sportisti.

Sve ovo izgleda i pomalo licemjerno s obzirom da je FK Sarajevo godinama i decenijama šutke trpio mnoge pojedince koji su radili suprotno interesima kluba, a da se odluka o odstranjivaju jednog dječaka donijela i provela praktično u roku od 48 sati.

(Reprezentacija.ba)