Bivši napadač Sarajeva i Željezničara, i bivši sportski direktor Bordo kluba, Emir Hadžić, za N1 je govorio o proteklom derbiju i situaciji u timu s Koševa.

Emir Hadžić je jedan od rijetkih fudbalera koji je igrao za oba sarajevska velikana.

“U Želju sam došao sa 18 godina iz Rudara. Tada nisam bio opredjeljen Željo ili Sarajevo. Tada sam bio talentovan i kada vas Željo kao prvak pozove to je bio neki logičan slijed. Ipak, nakon svega proživljenog u Bordo timu i te sjajne godine moram reći – navijam za FK Sarajevo”, rekao je Hadžić za N1, a potom govorio o derbiju.

“Derbi je poseban meč iz više razloga. Pred sami derbi već sedam dana i više samo se priča o utakmici. Samo razmišljate o njoj, zadnji meč pred derbi teško se skoncentrisati, mislite o tome kako da se ne povrijedite, da ne dobijete karton. To je fudbalska borba za grad i to je posebna utakmica svakom igraču. Od ambijenta, od uloga i derbi utakmica je utakmica gdje nije bitno koji ste na tabeli. To je zadnji derbi i pokazao – sve je moguće i zbog toga postoji ta neizvjesnost i zbog toga je taj meč poseban.”

Kaže da je posljednji derbi bio odličan i u sjajnoj atmosferi.

“Ovo je bio jedan odličan derbi, puno šansi, puno golova. Dosta navijača i sjajna atmosfera. Bitno je da derbi nije završen bez golova, tvrd. Ovo je po meni bila odlična utakmica. Sa strane navijača i struke po meni blagi favorit je bio FK Sarajevo. Moram reći da su kontrolisali meč do prvog primljenog gola. Bili su kvalitetniji, imali zrelije šanse. Ipak, poslije prvog primljenog gola, ekipa se nesvjesno sama povukla prihvatila Željinu igru i na kraju se Željezničaru isplatila hrabrost. Došli su do iznenađenja i to je zasluženo. Ipak, imam osjećaj da su igrači Sarajeva morali ovo iskontrolsati kroz kvalitet i da ne dozvole da se vrate u defanzivni blok. Ovo je možda i najrealniji ishod”, rekao je Emir.

Hadžić je bio na meti Hordi zla, u međuvremenu je napustio Sarajevo, a sada je govorio o zahtjevu Hordi zla da smijene upravu.

“Ja razumijem njihove zahtjeve, ali razumijem i Mirzu. Bio mi je trener u Olimpiku. Šta se desilo ranije i on je izjavio da je neke stvari radio jer je bio mlad. Ipak, trebamo gledati i kroz rezultate. Veoma je blizu zacrtanog cilja. Ekipa igra dobro, od nastavka prvenstva uz Zrinjski je sakupio najveći broj bodova. Veoma je blizu Evrope, rade se dobre stvari. Nadam se da će što prije da sjednu za stol, nađu zajednički jezik i jedino zajedno možemo napraviti velike stvari.

Sarajevo ukoliko izađe u Evropu navijači su veoma bitni. Sigurno da nikad niti jedan klub u BiH nije bio kao FK Sarajevo. Gospodin Mirvić ima jasnu viziju, ima kapital. On želi Sarajevo u Evropi u što kraćem periodu. Mi smo bili u mogućnosti da dovodimo fudbalere iz PLBiH i otimamo se ili dovodimo igrače koji ne idu tamo. U FK Sarajevo sada smo u mogućnosti da platimo igrača, da dovedemo kvalitet. To se pokazalo sa Renanom, sa Kyeremehom koji su dovedeni iz Žalgirisa uz obeštećenje. Sve se promijenilo, uz ulazak kapitala, sigurno se Sarajevu otvaraju vrata na svim poljima. Gospodin Mirvić je spreman uložiti u sve.

Ove godine iako ne uspiju ući u grupnu fazu, naredne vjerujem da će ući. Do sada kada ste imali kvalitetne igrače bili ste primorani prodati ih ako odigraju dobro. Sarajevo je sada u mogućnosti da zadrži te igrače, ali i da se pojača. Ako ne ove godine, naredne godine siguran sam da FK Sarajevo može se kvalifikovati u neku grupnu fazu.”

Kompletan intervju sa Emirom Hadžićem pročitajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)