Smailu Prevljaku (27) zadnjih dana telefon je usijan od poziva. Agenti, treneri, sportski direktori…, brojni su oni koji zovu bh. napadača otkako je objavljeno da neće produžiti ugovor sa belgijskim prvoligašem Eupenom čiji dres je nosio u prethodne tri i pol godine. 

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je nakon 99 utakmica za Eupen u kojima je postigao 42 pogotka odlučio kako je vrijeme da okrene novi list u karijeri, a pitanje novog angažmana trebalo bi biti riješeno veoma brzo. Do tada vrijeme sa porodicom provodi na moru, u Turskoj, odakle se i javio za Reprezentacija.ba portal. 

 Sada kada analiziram tu epizodu u Eupenu bilo je uspona i padova. Od toga da smo bili jedno vrijeme čak i prvi na tabeli, doveli smo se u situaciju da se borimo za opstanak, ali sve u svemu, više je bilo onih ljepših momenata. Stvarno sam se lijepo osjećao u Belgiji u svakom smislu. Ipak, nakon više od tri godine, došlo je vrijeme da probam nešto novo – kaže Prevljak za Reprezentacija.ba

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Eupen, koji je od 2012. u vlasništvu bogataša iz Katara, na kraju je za dlaku izbjegao ispadanje. Govoreći o belgijskom prvenstvu, istakao je i kako je invidividualno kvalitetnije od onog u Austriji gdje je prethodno igrao za Red Bull Salzburg i Mattersburg. 

– Ljudi obično smatraju kako su te dvije lige bara-bara, ali po meni je Jupiler kvalitetnija. U Austriji imaš Salzburg koji godinama donimira, rezultat obično donosi kolektiv, dok je u Belgiji generalno puno više igrača koji invidiualnim kvalitetom mogu riješiti utakmice. Liga je jača fizički, zahtjevnija… Osim nas igrača, tu je sada i trener Miron Muslić koji je napravio dobar posao u Cercle Bruggeu. Kada sam bio u Salzburgu često je dolazio na naše treninge, posmatrao filozofiju i sve je to kasnije primjenjvao ovdje. Drago mi je za njega, dobar je kao čovjek, a rezultati govore da je i kao trener. 

Ljudima u Eupenu nije bilo svejedno kada je donio odluku da ne produži saradnju.

– Dobro, kada se zna da ideš, normalno je da će ti klub jednim dijelom ‘okrenuti leđa’. I oni moraju da planiraju sljedeću sezonu. Meni je sve to razumljivo, prihvatio sam profesionalno to i do zadnjeg dana odradio svoj posao najbolje što mogu. Na kraju mogu reći da odlazim s ponosom. Sada svi pitaju šta ćeš, gdje ćeš, ima poziva i previše. Najradije bih se sakrio dok to sve ne prođe, haha. Prepustio sam to svojim agentima u koje imam puno povjerenje. 

U belgijskoj štampi piše se o interesu Mechelena, ali i klubova iz samog vrha. 

– Belgijska liga mi leži, zavolio sam je, tako da ne bih imao ništa protiv ni da ostanem ovdje. Ali, nikada se ne zna ko vas je gledao. Možda završim i u nekoj drugoj zemlji. Vidjet ćemo.

Dotakao se i fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je ostvarila polovičan učinak u prve dvije kvalifikacijske utakmice protiv Islanda i Slovačke. 

– Prvu smo odigrali fenomenalno, taktički i fizički, baš je izgledalo top. Ali, već sljedeća utakmica… Ni sada ne mogu reći zbog čega smo podbacili, jednostavno desilo se, međutim tek je početak kvalifikacija. Po prirodi sam optimista i vjerujem da na kraju možemo napraviti dobar posao. Vidjelo se tu ima kvaliteta. Raduju me i sjajni nastupi ovih mlađih momaka poput Dedića, Gazibegovića, Tahirovića…, osim što su dobri igrači, dobri su i momci. Jednog dana će biti nosioci, poručio je Prevljak na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)