Italija je ponovo u središtu pažnje europskog i svjetskog fudbala. Napoli je prvom titulom od 1990. godine cijeli svijet podsjetio na romantku fudbala, a uz to Italijani igraju i značajnu ulogu u UEFA takmičenjima.

Milan i Inter igraće polufinale Lige Šampiona, u završnici Europa Lige su Juventus i Roma, a Fiorentina ima šansu da osvoji Konferencijsku ligu.

Da je svaki put iznenađenje kada u Italiji šampion ne bude Juventus, Inter i Milan najbolje pokazuje lista osvajača Serije A.

S obzirom da su klubovi poput Rome svjetski popularni, iznenađuje da je recimo upravo Roma samo tri puta bila prvak Italije. Napoli je ovom titulom se izjednačio sa Romom, oba kluba imaju po tri titule prvaka Italije. Prilično malo Daleko najtrofejniji je Juventus sa 36 titula prvaka Italije. Slijedi Inter sa 19, a potom Milan sa 18.

Genoa ima devet, Torino, Bologna i Pro Vercelli imaju po osam. Pomenuti Napoli i Roma imaju tri, Lazio i Fiorentina su dva puta osvajali prvenstvo, a po jednom su šampioni bili Cagliari, Casale, Novese, Hellas Verona i Sampdoria.

Četiri bh. fudbalera su osvajala talijanske medalje. Naši reprezentativci ukupno su podigli 15 pehara u Italiji. Miralem Pjanić je najtrofejniji sa četiri titule prvaka, dva Kupa i jednim Superkupom. Uz Pjanića, Rade Krunić je još osvajao Scudetto.

Bh. igrači sa trofejima u talijanskom elitnom fudbalu:

  1. Miralem Pjanić (Roma, Juventus) – Četiri titule prvaka, dva Kupa, jedan Superkup
  2. Senad Lulić (Lazio) – Dva Kupa i dva Superkupa
  3. Edin Džeko (Roma, Inter) – Jedan Kup, dva Superkupa
  4. Rade Krunić (Milan) – Jedna titula prvaka

Najviše odigranih utakmica u Serie A:

  1. Senad Lulić (Lazio) – 282 utakmice
  2. Miralem Pjanić (Roma, Juventus) – 281
  3. Edin Džeko (Roma, Inter) – 266
  4. Rade Krunić (Empoli, Milan) – 168
  5. Mato Jajalo (Udinese, Palermo, Siena) – 147

(Reprezentacija.ba)