Novi trener Želje Nermin Bašić gostovao je u emisiji Top Gol kod Sabahudina Topalbećirevića Želje.

Bašić je na samom početku govorio o dolasku na klupu Želje.

“Kada sam se konsultovao da li je ispravan put da idem u Želju, 90% je reklo da je to prevelik rizik. Željo je prije mog dolaska izgubio sve utakmice i bio na petoj poziciji. Moja intuicija je rekla da moram ići u Želju. Ja nisam lud, već sam hrabar čovjek. Ja sam čovjek koji radi za energiju i emocije. Mislim da je Željo pun pogodak što se tiče toga. Svjestan sam da mogu doći i raditi mjesec ili dva, ali želim da pružim sve od sebe što mogu za Željezničar”, rekao je Bašić i dodao:

“U Želju ne dolaziš pregovarati za pare i ugovor, već za projekat. Ako to mogu uraditi onda ću biti tu, a ako ne vidim onda neću biti tu. Došao sam u klub sa iskrenom namjerom. Na kraju sezone ćemo vidjeti da li je vrijeme da se napravi neki projekat i vizija. Cilj je da napravimo neki plan, pa ćemo vidjeti šta će biti za tri ili četiri godine. Uživam trenutno raditi u Želji i uživam u atmosferi.”

O podršci navijača i pritisku:

“Uoči utakmice sa Širokim smo dobili veliku podršku navijača. Navijači su nam donijeli tri torte za Bajram i naježio sam se. Pobijedili smo Široki, a da je otišla utakmica na drugu stranu onda bi se bilo teško vratiti. Vidi se želja kod igrača da žele da igraju i sa rizikom. U timu je dobra sinergija i pokazalo da su igrači, navijači i Uprava jedno. Bit će veoma teško, ali realno Željo može u Europu. Sa ovim navijačima je realno da sanjamo plasman u Europu. Ne mogu obećati, ali ja dajem sve od sebe, ne spavam i samo radim. Mi se stalno vadimo na pritisak, ali privilegija je kada imate 5.000 ili 10.000 navijača na stadionu.”

I izjavi da je Željo prije njega igrao ‘ho-ruk’:

“Meni je ‘ho-ruk’ sistem tranzicijski fudbal. Onda su ljuti automatski povezali to sa bivšim trenerom Želje. On je legenda Želje, radio je sa srcem i napravio rezultat. Ja prema kolegama imam toliko poštovanje da ne možete zatvoriti. Ja ne volim tranzicijski fudbal i ne sviđa mi se to. Ja sam to dobro analizirao i u kancelariju zovnuo tri starija igrača i pitao ih smijem li im ovo pokazati. Stvarno je to bilo katastrofa, ali onda smo protiv Veleža imali 65% posjed lopte. Mi imamo dobrih znalaca, ali su prije navikli da igraju tranzicijski. Ipak, vjerovatno je to taj pritiska koji je velik. Sada smo našli neku sredinu.”

O Zrinjskom, Premijer ligi BiH i slovenačkoj ligi gdje je radio:

“Zrinjski je dobar i moćan, ali ne toliko koliko su ostali klubovi loši. Zrinjski ima Upravu 10 godina i ima kontinuitet. Tamo je i manji pritisak. Oni su doveli igrače koji su ‘gladni” i taktički obučeni. Nažalost, mi radimo slabo sa omladinskim pogonom. Bez dobre baze nema ništa. Našu ligu je jako teško opisati. Mislim da ima puno prekršaja i puno vanjskih faktora utiče na samu igru. Napravit ćemo terene, ali gdje igrači treniraju. Slovenska liga je razvojna. Moji timovi su tamo znali igrati četiri ili pet formacija u toku meča. Ja u našoj ligi ne vidim ništa novo u odnosu na period od prije 10 godina. Specifična liga u kojoj neke trenerske stvari ne prolaze koje prolaze u inostranstvu.”

O vremenu provedenom u Travniku i Metallegheu:

“Ja sam sa 27 godina trenirao Travnik i u Premijer ligi BiH pobjeđivao Sarajevo, Želju i druge. To je bilo 2011. godine. Tada sam bio najmlađi trener u Europi. To je u BiH bilo normalno. Imali smo najmlađu ekipu u historiji Travnika, a pet mjeseci nismo imali plate. Ostali smo u ligi, a onda sam otišao u treću ligu i krenuo projekat sa Metallegheom. Travnik je u moje vrijeme igrao ‘gegenpressing’. Kada je Klopp to radio sa Dortmundom, to niko nije pričao. Ja sam se iskreno nadao da ću prije dobiti priliku da treniram veliki klub u BiH. Stalno se edukujem. Išao sam u Njemačku, Sloveniju, sada za mjesec idem u Mađarsku. Ja sam bio i navijač, odrastao sam u teškim uslovima i sam sam se izborio za sve. Ipak, prije 15 godina sam uzeo laptop u ruke i bio možda jedini na Balkanu koji sam radio video analize.”

O legendarnom Ćiri Blaževiću:

“Tresao sam se kad sam se upoznao sa legendarnim Ćirom. Kada Ćiru vidite, jednostavno se stopite. Tada mi je rekao da ću biti njegova briga. U ključnim momentima trenerske karijere, Ćiro mi je dao dobre savjete, pogotovo oko ponašanja sa novinarima. Njegove riječi su mi mnogo pomogle.”

(Reprezentacija.ba)