Naša zemlja se ne može pohvaliti velikim brojem trenera koji rade u jačim ligama od Premijer lige BiH. Jedan od onih koji uspješno pliva tim svijetom je Adnan Čustović. U svom CV-u već ima nekoliko belgijskih prvoligaša, radio je i u Kini, a od januara ove godine je u Hajduku. Svjestan “Čustinih” kvaliteta, trenerskih i ljudskih, Ivan Leko kada se vratio na Poljud insistirao je na tome da nekadašnji reprezentativac bude njegova desna ruka. Prijateljstvo je to još iz igračkih dana.

Nije lako danas ni Čustoviću ni Leki. Prošlo je više od četiri mjeseca otkako su sjeli na klupu Hajduka, a iako se zna da će trebati vremena da se napravi nešto ozbiljno, danas ne igraju Bili onako kako navijači žele. Veliki je pritisak, priznaje to i 45-godišnji bh. stručnjak na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

– Hajduk bih usporedio sa Napolijem i Marseilleom. Ogroman je pritisak, to je ta vruća publika koja živi za klub, ali na to jednostavno moraš biti spreman kada dolaziš u veliki klub. Bio sam ranije u Oostendeu, Kortrijku, Waasland-Beverenu…, vjerujte, Hajduk je nešto sasvim drugo. Ali, siguran sam da nas očekuju velike stvari u budućnosti. Sa menadžmentom i sponzorima ide sve bolje, još ćemo se pojačati kako bismo bili konkurentni, govori Adnan Čustović.

Foto: NK Hajduk

HAJDUK JE POSEBAN KLUB

Posljednji angažman Čustović je imao u Kortrijku s kojim se razišao u novembru prošle godine, a nekoliko mjeseci prije toga radio je u Kini. Leki je asistirao u Shanghaiju.

– U Kortrijku je bila teška situacija, jednim dijelom smatram i sebe krivim jer sam bio previše “mekan”. Želio sam na lijep način da nešto napravim. Nije išlo, dobio sam otkaz, da bi me onda pozvao Leko da mu se pridružim u Hajduku. Rado sam to prihvatio jer znam s kakvim trenerom radim. Veže nas dugogodišnje prijateljstvo. Kao igrači smo igrači jedan protiv drugog, kasnije smo zajedno bili na programu za Pro licencu u Belgiji, pa smo počeli da gradimo trenerske karijere koje su se ponovo, eto, spojile.

Zovu s Poljuda je bilo teško odoljeti.

– Igrači kada dođu u klub obično kažu da su za njega i navijali. Zvučat će možda i sada kao floskula, ali Hajduk je za mene, stvarno, uvijek bio poseban klub. Taj splitski i hajdučki temperament… Dovoljno je pogledati kakav ovdje status ima Marko Livaja. Što je Maradona bio u Napulju, to je on ovdje. Legenda, ikona, čovjek za kojeg govore brojke. Kada god igramo čuvaju ga po dva-tri protivnička igrača, a svaku utakmicu upiše ili gol ili asistenciju.

U HNL-u je još jedan Mostarac. Rijeka igra sve bolje pod vodstvom doskorašnjeg stratega Zrinjskog Sergeja Jakirovića, a posljednju pobjedu su ostvarili upravo nad Čustovićevim Hajdukom.

– Pratio sam ga i kad je bio u Zrinjskom. Odabrao je pravi trenutak da preuzme Rijeku, u toku je bilo Svjetsko prvenstvo i imao je dovoljno vremena da napravi analizu, čistku i dovede igrače koji su gladni i željni dokazivanja. Stvara se jedna lijepa ekipa, a evo, krenulo ga je i rezultatski.

Foto: NK Hajduk

DUŠAN BAJEVIĆ – LEGENDA I GOSPODIN 

Ne tako davno dovodio se i u vezu sa pojedinim premijerligašima. Pisalo se kako je pregovarao sa Sarajevom, zatim sa Veležom…

– Ma, nikada od toga nije ništa bilo. Niko me nije ni zvao, to su novinari provlačili kroz tekstove samo.

Osvrnuo se Čustović i na vrijeme kada je radio u stručnom štabu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Žali što era Dušana Bajevića nije bila uspješnija.

– Trenirati Džeku i Pjanića za mene je kao treneru bilo posebno iskustvo, kao i sarađivati sa Dušanom Bajevićem. Veliki trener. Legenda i gospodin. Volio bih da smo imali više sreće u tom periodu. I danas mi je žao što nismo pobijedili Sjevernu Irsku u baražu, pogotovo jer smo bili bolji i jer smo zaslužili da idemo dalje.

Dotakao se i sadašnje situacije u nacionalnom timu. Promjena nije iznenađen.

– Kod nas će uvijek biti problema, ko god da je selektor. Svaki uspjeh i neuspjeh se isprati sa reakcijama, u zadnje vrijeme puno je više frustracija, ali treba nekada i realan biti. Mi nemamo reprezentaciju koja s lakoćom može proći grupu. Pogledajte generaciju iz 2014. koja je igrala u Brazilu. U prvih 11 svi su bili u najjačim ligama, na vrhuncu forme, dok u zadnje vrijeme nemamo baš takvih igrača. Puno je mlađih, treba dati vrijeme svemu tome, moraju se stvari poklopiti, dodao je Čustović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)