Danas je u prostorijama Općine Centar načelnik Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević i vijećnikom Denisom Challengerom ugostio mlade plivače iz kluba „Spid“ Ismaila Zulfića i Ismaila Barlova i najbolju bosanskohercegovačku plivačicu Lanu Pudar.

Ismail Zulfić nastupio je na Svjetskoj seriji u paraplivanju Liganano u Italiji u periodu od 9. do 12. marta ove godine, te je uspio izboriti nastup u A Finalu i zauzeti osmo mjesto u „Youth finalu“ u disciplini 50 metara delfin, što je historijski uspjeh za plivača iz naše zemlje.   

Ismail Barlov je nastupio na Regionalnom prvenstvu u paraplivanju u Splitu u periodu od 25. do 27. marta, te je uspio izboriti nastup u A Finalu i zauzeti prvo mjesto u disciplini na 150 metara mix.

Tim povodom, Općina Centar je nagradila perspektivne i uspješne dječake i to Ismaila Zulfića sa iznosom od 500 konvertibilnih maraka, a Ismaila Barlova sa iznosom od 400 konvertibilnih maraka.

Načelnik Mandić je ovom prilikom čestitao plivačima na postignutim rezultatima.

-Veoma mi je drago što ste moji današnji gosti. Vi čuda pravite, a ovo je najmanje što Opština Centar može uraditi za vas u znak podrške za postignute rezultate. Želim da vam čestitam na svemu i poželim sreću i u daljim takmičenjima i prvenstvima koja vas čekaju, rekao je načelnik Mandić.

Sa Lanom Pudar je razgovarano o nastavku njene uspješne sportske karijere, te je naglašeno da će Općina Centar sa zadovoljstvom nastaviti podržavati dobre rezultate koje ostvaruje najbolja bosanskohercegovačka plivačica.

Plivački klub „Spid“ je prvi i jedini plivački klub u Bosni i Hercegovini namijenjen osobama sa invaliditetom koje spadaju u paraplivanje. Klub je osnovan u novembru 2015. godine te od tog trenutka nastaje i paraplivanje kao sport u našoj državi. 

Cilj kluba je da radi na rehabilitaciji osoba sa invaliditetom te socijalnoj inkluziji kroz sport i sportske aktivnosti. 

Novčani iznos je isplaćen iz granta za nagrađivanje uspješnih mladih pojedinaca sa područja općine Centar Sarajevo na osnovu Javnog poziva koji je objavljen na web stranici ove lokalne zajednice.

(Reprezentacija.ba)