Portal Capital.ba objavio je tekst o firmama koje vrlo uspješno posluju u BiH bez uposlenika.

Firma formalno može biti bez uposlenika pa to i nije zanimljiva vijest, ali svima koje zanima fudbal za oko je zapala jedna druga informacija.

Naime, ovaj popis pokazao je kako je u BiH registrovana vrlo uspješna nogometna agencija.

Među pobrojanim nalazi se firma „Niagara sports global management“ iz Gradiške čiji je vlasnik nogometni agent Andy Bara, inače iz Zagreba.

Prema Capital.ba firma je prošle godine zaradila 4,7 miliona KM.

Bara je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih agenata sa ovih prostora od Europe, zastupa veliki broj igrača, a bio je prisutan prilikom potpisa ugovora Amera Gojaka i Torina. Glasi za poštenog i kvalitetnog agenta.

S obzirom da sam nije iz BiH, te da rijetko sarađuje sa bh. igračima, pretpostavka je da je firmu u našoj zemlji registrovao zbog poreskih olakšica. Šta drugo poželjeti, nego da i druge njegove kolege postupe isto i porez plaćaju u BiH.

Navedeno je da se “Niagara sports global management” bavi ostalim stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima.

Bilo kako bilo, napravio je veći promet, vjerovatno državi platio i veći porez na dobit nego što može sanjati cijela Premijer liga BiH.

Atraktivnost poreske politike od država poput Monaca ili Luksemburga napravila je najbogatije na svijetu.

Andy Bara, nekadašnji hrvatski fudbaler, dugo se bavi fudbalskim menadžerstvom, a već nekoliko godina njegovo ime zapaženo je u Europi.

(Reprezentacija.ba)