FK Željezničar nakon odlaska Edisa Mulalića traži novog trenera pa se u javnosti licitiraju imena.

Novinari često prepisuju sa foruma, forumaši sa portala od novinara, pa se više manje vrte ista imena već godinama. A isti takvi su i rezultati i ambijent u klubovima.

Jedno ime ipak je novo u ovoj priči, a to je ime selektora Slovenije Muamera Vugdalića, nekadašnjeg stopera FK Željezničar.

Vugdalić (45) selektor je U15 reprezentacije Slovenije kojemu je FS Slovenije nedavno zbog dobrih rezultata potvrdio novi mandat. Nije čudo da se Vugdalić našao na selektorskoj poziciji nakon niza dobrih trenerskih rezultata u NK Maribor. 

Vugdalić iza sebe ima i veliku igračku karijeru. Za Sloveniju je igrao i na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, a sa Mariborom je bio četiri puta šampion Slovenije, igrao grupnu fazu Lige Šampiona protiv Bayera, Lazija, Dinamo Kyeva…

Pravi moderni i perspektivni tip europskog trenera koji uz to razumije naš mentalitet, ali ko god da dođe na Grbavicu mora računati na nekada nemoguće uslove rada i ogromni pritisak javnosti. Pritisak koji je slomio i najveće igračke i trenerske potencijale. Raširenih krila su dolazili na Dolinu Ćupova, a za koju sedmicu ili mjesec podvijenog repa bježali sa Grbavice.

“Vidio sam da je Mulalić napustio klub. Dao se maksimalno i mislim da je uradio puno i čista obraza. Ko god da ga naslijedi moraće imati istu emociju u svom poslu u Želji. U Želji se samo tako i može i smije raditi.” govori Muamer Vugdalić za Reprezentacija.ba.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Mediji vas spominju kao Edisovog nasljednika, da li je bilo kontakta?

“Ja sam selektor U15 Slovenije i sretan i zadovoljan sam na toj poziciji. I to je velika čast za mene. Nisam komunicirao sa Željom.  Ako dođe do kontakta prvo ću sjesti i razgovarati sa direktorom reprezentacije na tu temu. U klubu je Samir Bekrić moj nekadašnji saigrač i drug. Kada su interesi Željezničara u pitanju, nevezano za priču oko trenera, ja sam mu inače uvijek na raspolaganju 24 sata dnevno, Željo je klub koji je ostavio veliki trag  u mojoj igračkoj karijeri” kaže Vugdalić.

Željezničar je “progutao” mnoge trenere i igrače? Veliki je to izazov za svakog trenera?

“Pa Željin dres je težak, izuzetno težak. Ali sa druge strane žalim svakog igrača koji u karijeri nije imao priliku igrati barem jednu utakmicu za klub kakav je FK Željezničar. Nakon prve utakmice na Grbavici vi shvatite zašto je fudbal sport kakav jeste. Ako prođeš na Grbavici, možeš se snaći svugdje i u svemu u životu. Isto tako je i sa trenerima. Ne želim dijeliti savjete, ali mislim da bi upravo zbog toga prednost trebali imati bivši igrači Želje”

Klub po svaku cijenu želi, možda i mora, izaći u Europu. Hipotetički da preuzmete Želju, da li bi se realno imali vremena snaći?

“Željo već predugo nije u Europi što je izuzetno otežavajuća stvar ako želite raditi dobro, prvenstveno zbog novca koji europske utakmice donesu. Europa mora biti prioritet svake sezone, pa i titula ako iole mogućnosti to dozvoljavaju. Željo je Željo. Ne volim odgovarati na hipotetska pitanja, ali ne bi mi bilo potrebno vrijeme da se aklimatiziram. Redovno pratim Želju, čak i uživo, a imam i prijatelje trenere koji žive i rade u Sarajevu i koji imaju još više informacija “iznutra”. Ko god da je trener, bitno je da svi imaju samo jedan interes – a to je rezultat kluba!”

Na Grbavici prvo razmišljaju o utakmici protiv Tuzla Citya u subotu, nakon čega će se fokusirati na razgovore sa kandidatima. Ekipu će protiv Tuzle voditi stručni štab, pojačan sportskim direktorom i direktorom Omladinske škole.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16