Faruk Hadžibegić je svoj selektorski posao počeo pobjedom nad Isladnom i porazom od Slovačke.

Zanimljivo je usporediti njegov start sa ostalim selektorima u posljedjih 15 godina.

Od Hadžibegića je bolji rezultat u prva dva meča imao samo Mehmed Baždarević koji je zabilježio pobjedu i remi, istina pobjedu protiv Andore kao najslabije ekipe u grupi.

Prva dva meča u mandatu selektora BiH u posljednjih 15 godina:

Miroslav Ćiro Blažević – dva poraza
Safet Sušić – pobjeda i poraz
Mehmed Baždarević – pobjeda i remi
Robert Prosinečki – remi i poraz
Dušan Bajević – remi i poraz
Ivajlo Petev – remi i poraz
Faruk Hadžibegić – pobjeda i poraz

Miroslav Ćiro Blažević je u prve dvije utakmice na klupi Zmajeva doživio dva poraza. Prvo je naša reprezentacija poražena od Bugarske 1:2 na prijateljskoj utakmici, a potom je u okviru 1. kola Kvalifikacija za SP poražena od Španije sa 1:0. U trećoj utakmici Ćirini Zmajevi su deklasirali Estoniju sa 7:0.

Legendarni Ćiro je BiH sa klupe vodio na 17 utakmica. Ostvario je osam pobjeda, dva remija i sedam poraza.

BiH – Bugarska 1:2 (Prijateljska utakmica)

Španija – BiH 1:0 (Kvalifikacije za SP)

Safet Sušić je posao na klupi Zmajeva počeo sa četiri prijateljske utakmice. U prva dva meča pobijedio je Ganu sa 2:1, te je poražen od Švedske sa 4:2. U prve dvije utakmice Kvalifikacija za EURO, naša reprezentacija je pod vodstvom Sušića pobijedila Luksemburg sa 3:0, a u drugom meču je poražena od Francuske sa 2:0.

Najuspješniji selektor BiH je imao i najviše utakmica na klupi. Zmajeve je vodio na 49 utakmica na kojima je ostvario 23 pobjede, devet remija i 17 poraza.

BiH – Gana 2:1 (Prijateljska)

Švedska – BiH 4:2 (Prijateljska)

Mehmed Baždarević je imao dobar start. Prvi meč je vodio u okviru 1. kola Kvalifikacija za EURO i pobijedio Andoru sa 3:0. Potom je u prijateljskom susretu remizirao sa Austrijom 1:1, a u 2. kolu Kvalifikacija je ubilježio pobjedu nad Izraelom 3:1.

Popularni Meša je selektor BiH bio 24 utakmica. Ima učinak od 14 pobjeda, četiri remija i šest poraza.

Andora – BiH 0:3 (Kvalifikacije za EURO)

Austrija – BiH 1:1 (Prijateljska)

Robert Prosinečki je svoj put na klupi reprezentacije BiH počeo na prijateljskim utakmicama. U prva dva meča je remizirao sa SAD-om i ubilježio poraz od Meksika, ali vrijedi napomenuti da su igrali igrači iz domaćeg prvenstva. U prve svoje dvije takmičarske utakmice, u okviru Lige Nacija je pobijedio Sjevernu Irsku sa 2:1 i Austriju sa 1:0.

Prosinečki je na klupi Zmajeva bio na 22 utakmica. Imao je devet pobjeda, šest remija i sedam poraza.

SAD – BiH 0:0 (Prijateljska)

Meksiko – BiH 1:0 (Prijateljska)

Dušan Bajević je debi na klupi BiH imao u remiju sa Italijom 1:1 u okviru Lige Nacija, a u drugom meču je poražen od Poljaka sa 2:1. Legendarni bh. stručnjak i fudbaler je osam puta predvodio BiH uz učinak od dva remija i šest poraza.

Italija – BiH 1:1 (Liga Nacija)

BiH – Poljska 1:2 (Liga Nacija)

Ivajlo Petev je na klupu “upao” bez prijateljskih utakmica baš kao i Faruk Hadžibegić. U prvom susretu je remizirao sa Finskom 2:2, a u drugom meču na klupi Zmajeva je poražen od Francuske sa minimalnih 1:0.Bugarski strateg je kao selektor BiH radio 21 utakmicu. Ostvario je šest pobjeda, sedam remija i osam poraza.

Finska – BiH 2:2 (Kvalifikacije za SP)

BiH – Francuska 0:1 (Kvalifikacije za SP)

(Reprezentacija.ba)