Slovačka i BiH večeras od 20,45 sati u Bratislavi igraju duel drugog kola grupa J kvalifikacija za EURO 2024.

U nastavku vam donosimo najvažnije stvari koje trebati znati o večerašnjem susretu.

Peti međusobni duel

Selekcije Slovačke i BiH su se do sada sastale četiri puta. BiH je pobijedila u tri meča, dok je Slovačka jednom bila bolja. Zmajevi su u dva prijateljska duela pobijedili sa 1:0 te 3:2, dok su u kvalifikacijama za SP kao gosti bili bolji rezultatom 2:1. Slovačka je u Zenici u okviru kvalifikacija za SP slavila protiv BiH sa 0:1.

Promjene u sastavima

Selektor Slovačke Francesco Calzona ne može računati na jednog od najboljih igrača Milana Škriniara zbog povrede. BiH će nedostajati povrijeđeni Sead Kolašinac, a od ranije su otpali Miralem Pjanić te Muhamed Bešić.

Slovačka bolje rangirana

Slovaci su u ovom trenutku bolje rangirani od BiH. Reprezentacija Slovačke se nalazi na 54. mjestu na FIFA rang listi. Zmajevi su na 57. poziciji.

Slovaci imaju veću vrijednost od BiH

Prema podacima Transfermarkta selekcija Slovačke je vrijednija od naše. Ukupna vrijednost Slovaka je 96,9 miliona, a BiH vrijedi 80,3 miliona. Najskuplji Slovak je Stanislav Lobotka sa vrijednošću od 38 miliona eura, dok naš Anel Ahmedhodžić vrijedi 16 miliona eura.

Isti broj igrača iz liga petice

Obje reprezentacije imaju u trenutnom rosteru po šest igrača iz liga petice. Stanislav Lobotka (Napoli) Ondrej Duda (Veron), Peter Pekarik (Hertha), Norbert Gyomber (Salernitana). Marek Rodak (Fulham) te Martin Dubravka (Newcastle) su Slovaci koji igraju u ligama petice. U našem timu to su Edin Džeko (Inter), Rade Krunić (Milan), Benjamin Tahirović (Roma), Sanjin Prcić (Strasbourg), Ermedin Demirović (Augsburg) i Dennis Hadžikadunić (Mallorca).

Velika takmičenja

Slovačka je tri puta igrala na velikim takmičenjima. Selekcija Slovačke je 2010. godine igrala na SP u Južnoj Africi i tada su ispali u osmini finala. Na EP su nastupili 2016. i 2020. godine. Prije tri godine su eliminisani u grupnoj fazi, dok su 2016. godine u Francuskoj došli do osmine finala.

Bosna i Hercegovina je jednom igrala na velikom takmičenju i to 2014. godine na Mundijalu u Brazilu.

Zmajevi u boljoj formi

Slovaci u zadnjih pet takmičarskih utakmica ne znaju za trijumf. Imaju četiri remija i jedan poraz. BiH je u isto toliko utakmica slavila tri puta, jednom remizirala i doživjela jedan poraz.

BiH već plasirana u baraž

U našoj grupi nalaze se još Portugal, Slovačka, Lihtenštajn i Luksemburg. Prve dvije ekipe će direktno na EURO 2024 u Njemačku, dok će trećeplasirana u baraž. BiH već ima osiguran baraž jer je bila prva u svojoj grupi u Ligi Nacija, dok Slovačka nema tu garanciju – u svojoj grupi (UEFA C Liga Nacija) su bili treći iza Kazahstana i Azerbejdžana, a ispred Bjelorusije).

Meč se igra na stadionu Tehelne pole 

Susret Slovačka – BiH igrat će se na stadionu Tehelne pole ili Národný futbalový štadión kako vole reći u Bratislavi. Stadion ima kapacitet od oko 22.000 sjedećih mjesta i nalazi se manje od 10 minuta vožnje od centra grada. Uz to, u blizini autoputa kako se ne bi opterećavao gradski saobraćaj u vrijeme utakmica. Izgradnja je koštala skoro 200 miliona KM.

Talijani sude Slovačka – BiH

Duel u Bratislavi sudit će Marco Di Bello iz Italije. Sudija iz Italije je ove sezone dijelio pravdu na 21 meču, pokazao 105 žutih kartona, dva crvena kartona te dosudio jedan penal. Di Bellu će asistirati sunarodnjaci Giorgio Peretti te Marco Bresmes. Četvrti sudija bit će Giovanni Ayrloldi, također Talijan.

Susret prenosti 25 TV kanala

Susret Slovačka – BiH prenosit će 25 TV kanala. U Bosni i Hercegovini direktno meč prenose BHT 1. Listu svih TV kanal koji prenose duel iz Bratislave pogledajte OVDJE.

(Reprezentacija.ba)