Fudbalska reprezentacija BiH u nove kvalifikacije krenula je sa novim dresovima španjolske marke Kelme.

Kompanija Kelme Zmajevima je dostavila kataloške dresove u kojima će igrati privremeno, sve dok se za nekoliko mjeseci ne proizvede i namjenski dizajniran dres za fudbalsku reprezentaciju BiH.

Iako privremen, zaradio je simpatije javnosti, prvenstveno zbog dobre igre koju su Zmajevi noseći ga prikazali protiv Islanda.

BiH je inače do sada nosila još četiri sportska proizvođača u kvalifikacijama.

Naša selekcija je od 1995. do 1999. godine nastupala u dresovima belgijske marke “Patrick”. U tom periodu ipak u nekoliko utakmica smo nosili i Adidas opremu. Zatim je u narednih šest godina tenihčki sponzor bila njemačka marka “Reusch”.

Od 2005. do 2014. godine Zmajevi su nosili opremu talijanske marke “Legea”. Legea je bila i najsretnija za Zmajeve, jer smo se u njoj plasirali na Svjetsko prvenstvo. Ipak, tada navijači kao da ne shvataju ljepotu trenutka u kojem žive pa smo čitali hiljade komentara kritike o tome kako dresovi nemaju imena na leđima, kako su preširoki, kako Sušićeva trenerka izgleda demode…

Od 2014. godine i plasmana na Svjetsko prvenstvo, reprezentativci BiH su devet godina, po drugi put, igrali u dresovima njemačke marke “Adidas”.

Koristeći fotografije sjajne Instagram stranice “Bosnia.Matchworn.Jersey” donosimo putovanje kroz historiju dresa fudbalske reprezentacije BiH. Pozivamo Vas svakako da posjetite “Bosnia.Matchworn.Jersey” te pogledate cijelu kolekciju fotografija iz koje smo mi izdvojili samo segment.

Dres BiH iz 2023. godine, Foto: NS/FS BiH

(Reprezentacija.ba)