Bivši bh. trener Senad Kreso za Reprezentacija.ba portal komentariše trenutna dešavanja u našem fudbalu.

“HŠK Zrinjski šampion sezone 2022/2023.! Iskreno, više bih volio da ovo što namjeravam, umjesto o mostarskom Zrinjskom, da napišem o FK Sarajevo. Navijač sam FK Sarajevo otkada sam postao svjestan fudbalske igre. U zadnjih sedam dana gledao sam tri utakmice. Dva puta puta Zrinjski, Velež i jednom banjalučki Borac.

Velež je pobijedio slabi i neorganizovan Borac. Igra nije bila neki nivo, ali Velež je borbenošću nadoknađivao onaj kvalitet koji mu je u tom momentu nedostajao. Sa tim dojmom (o Veležu) sjeo sam u srijedu pred TV da gledam mostarski derbi Velež – Zrinjski. Rezultat 1:3 za Zrinjski i sav moj pozitivni dojam o Veležu (protiv Borca) tokom meča preuzeo je Zrinjski deklasirajući Velež na lijepom stadionu i travnjaku u Vrapčićima.

Gledao sam Igman Konjic i Zrinjski. Opet dominacija Zrinjskog protiv probuđenog Igmana, ali 0:3 za Zrinjski. NIje mi namjera da analiziram bilo koju utakmicu u kojoj je Zrinjski na moju navijačku žalost dominirao. Velež i Igman Konjic su mi ipak bliže srcu nego Zrinjski. Namjera mi je da pišem o Zrinjskom za kojeg ne navijam osim kada igraju u Evropi i nemam baš nikakav osjećaj osim poštovanja koja su stekli i održavaju svojim rezutatima u PL BiH. Zrinjski zadnje dvije sezone dominira i za klasu je jači od ostalih ekipa.

Ekipa je dobro ukomponovana, djeluju organizovano i teško ju je poremetiti. Više iz radoznalosti nego zbog analiziranja stanja u našem premijerligaškom takmičenju nemetnulo se pitanje – Kako i zašto njihova klupska organizacija tako dobro funkcioniše pa su tako nadmoćni u PL BiH ?

Odgovor bez puno detalja sam dobio od jednog prijatelja koji dobro zna situaciju u hercegovačkim klubovima.

*Za Zrinjski kaže da imaju jaku političku pozadinu. Pa dobro i mnogi drugi klubovi se naslanjaju na stranke i na političare. Možda ne dovoljno.

*Imaju stabilnu finansijsku situaciju i jake sponzore. Pa to ima i Sarajevo, Tuzla City, Široki Brijeg.

*Imaju menagment u kojem je Glavni (D.S.) koji sa svojom ekipom vuče sve konce. Ne eksponiraju se i imaju potrebnu zaleđinu u Savezu. Sa sudijama nemaju problema, iako bude to rješavaju preko svojih ljudi u Savezu. Zrinjskom je dovoljno malo podrške od sudije jer ekipa je sposobna i moćna to iskoristi. Za razliku od banjalučkog Borca (koji također ima finu zaleđinu u Savezu) gdje se sudija na njihovim utakmicama mora izblamirati.

*Imaju širok roster i golgetera Bilbiju i znaju dovesti pojačanje (npr. Tomislav Kiš i Niko Janković). Naravno ovo gore nabrojano nije SVE odakle Zrinjski crpi snagu i moć za takmičenje u PL BiH. Dobrom organizacijom u klubu, ozbiljnosti i privrženosti klubu gdje su klupski interesi na prvom mjestu Zrinjski niže uspjehe i na tronu je drugu sezonu uzastopno odakle ga se teško može skinuti”, kazao je Senad Kreso.

(Reprezentacija.ba)