Nikada se nije dogodilo, i nikada se neće dogoditi, da spisak selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine ne izazove desetine hiljada komentara – u medijima, na društvenim mrežama, po kafanama…

Posebno je uvijek zanimljiv prvi spisak koji selektor objavljuje u svom mandatu, jer on otkriva konture oblika reprezentacije koji ćemo gledati u narednom dugoročnijom periodu.

Malo je falilo da prvi spisak Faruka Hadžibegića bude gotovo pa dosadan za komentarisanje, da se sam selektor nije pobrinuo za jedno iznenađenje koje je otvorilo pandorinu kutiju. Selektor ima autonomiju da pozove kojeg god igrača želi, no ono što navijači, ali objektivno i mnogi fudbaleri, nisu tako lako sažvakali je opravdanje spornog poziva. Hadžibegić je da stvar bude gora najavio kako će igrač pomoći na poziciji koju ne igra u klubu.

“Raspitao sam se” potvrdio je iskreni Hadžibegić.

Moguće i najvjerovatnije je razlog nesporazumu to da je neko selektoru dao nepotpune informacije jer zbog kratkog roka od imenovanja objektivno nije bio u prilici pogledati sve igrače. No to je tema za FS BiH koji je istu grešku sa tajmingom imenovanja napravio i sa prošlim selektorom – nove kvalifikacije Petev je tada bio započeo nakon samo dva treninga sa BiH.

Zato ne treba biti previše strog prema Hadžibegiću, posebno što cijela pompa digla oko igrača “sa kraja spiska”. Vjerovatno je samo izvukao pouku da ne vjeruje neprovjerenim izvorima. U autonomiju i obraz imena Faruka Hadžibegića niko ne sumnja. Jer nije ih gradio od jučer, nego decenijama.

Ali treba razumjeti i navijače. Nisu se bez razloga uznemirili, jer nas iskustvo uči selektori možda odu nakon loših rezultata i pogrešnih poteza, ali reprezentaciji treba i po pet i više godina da se oporavi.

Ipak, taj poziv i njegovo opravdanje otvorilo je prostora za dalje reakcije. Kao epilog – Said Hamulić koji očigledno gori od želje da zaigra za Bosnu i Hercegovinu eksplozivno i emotivno je reagovao pa se „na kratko“ oprostio od reprezentacije BiH, a još jedan standardni reprezentativac i miljenik navijača odmah je uvrijeđen novim kriterijima obavijestio zvaničnike reprezentacije da ne želi više igrati za BiH, no uz molbu da njegova odluka ostane internog karaktera kako ne bi pravio štetu reprezentaciji.

Na kraju ipak pozitivan ishod – Hadžibegić je ovim nes(p)retnim potezom napravio i nešto dobro za reprezentaciju. Pokazao je da nije radikalan i narcisoidan, te da zna pragmatično rješavati krizne situacije uz poštovanje interesa reprezentacije. Hamuliću je preko Reprezentacija.ba portala odmah poručio kako su mu vrata otvorena i da će razgovarati, a i za druge igrače koji smatraju da su bezobrazno izbačeni sa spiska ostaje pružena ruka, ali i poruka sa press konferencije.

„Trenutno nisam našao bolje rješenje za tu poziciju“ rekao je Hadžibegić te najavio kako će spisak biti očigledno korigovan u budućnosti. Bitno je „odraditi“ Island i Slovačku, a onda planirati dalje.

Čini se da jednostavno nije bilo dovoljno vremena da stekne potpuni uvid u igrački kadar, a paralelno da smo vidjeli nespretnost u komunikaciji.

Teških smo nogu pa je od spiska važnije – koliko je Hadžibegić taktički kreativan

No važnije od stvarnja frke oko igrača “sa kraja spiska“ je analiza šta nam spisak govori o stilu i formaciji u kojoj ćemo igrati kvalifikacije za EURO 2024. Te koliko je Faruk Hadžibegić uistinu taktički kreativan.

Reprezentacija BiH već godinama izgleda „teških nogu“ kada je kreativnost i pokretljivost našeg veznog reda u pitanju. Posljedice toga se posebno vide u utakmicama u kojima bi BiH trebalo da ima ulogu favorita, a izgleda tromo i vrlo teško stvara šanse.

Svi se sada pitamo može li tu Hadžibegić napraviti pomak?

Ivajlo Petev čekao je dobru formu Darija Šarića u kojem je kako je govorio vidio moguću injekciju energije na sredini terena, no Faruk Hadžibegić ga uopšte nije pozvao iako je standardan u Palermu. Iznenađenje je i da nije pozvan ni Luka Menalo koji je gotovo uvijek svojim ulaskom mijenjao ritam ekipe bez obzira na formu u klubu, posebno u tandemu sa Amerom Gojakom. Od onih koji se ne libe u veznom redu igrati agresivnije i sa više rizika tu je sada jedino Gojak, koji se također tek vraća u formu nakon povrede prije koje je dugo imao loš tretman u Dinamu.

Iako Hadžibegić na spisku “formalno” ima ček šest centarfora, cjelokupan spisak, sugeriše kako će reprezentacija igrati “ziheraški”, bez previše rizika. Posebno u prva dva kola, što je realno i logično. Možda će to sa ovakvim igračkim kadrom biti logično i nakon prva dva kola. Vidjećemo.

Dugoročno, Zvjezdan Misimović se nada kako bi Rade Krunić ipak mogao donijeti malo više impulsa našoj reprezentaciji u ovim kvalifikacijama. Za Reprezentacija.ba izjavio kako se nada kako će Rade Krunić preuzeti lidersku ulogu u nivou njegovih kvaliteta i kluba za koji igra, a istom se sigurno nada i sam Hadžibegić. Uz izostanak Pjanića, Krunić će možda imati i dodatni motiv, ali i slobodu da u potpunosti raširi svoja krila.

Situacija sa ekipom je manje više slična kao i prošle godine, osim da ono što širi opcije u odnosu na prošlu godinu je to da Ermedin Demirović sada ima dobru minutažu u Bundesligi, te da često igra na poziciji lijevog krilnog napadača. Ali i da sa te pozicije postiže i golove.

Naravno novo je i to što je “nova generacija” dodatno uigranija u reprezentaciji, ali i da igrači poput Dedića, Ahmedhodžića ili Gazibegovića imaju još bolji status u klubovima.

Nakon povreda Pjanića, Bešića i Kolašinca, ostaje nada da se niko neće povrijediti ovog vikenda, te da će Hadžibegić moći računati sa jezgrom ekipe koju je i planirao.

Nama navijačima šta drugo preostaje nego reći: Naprijed Faruk, naprijed Zmajevi, naprijed Bosno i Hercegovino!

Reprezentacija BiH se okuplja 19. marta u Zenici.

Spisak za kvaifikacione utakmice za EURO 2024 protiv Islanda i Slovačke (23. i 26. mart):

Golmani: Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj i Kenan Pirić

Odbrana: Amar Dedić, Jusuf Gazibegović, Sead Kolašinac, Adnan Kovačević, Siniša Saničanin, Dennis Hadžikadunić, Anel Ahmedhodžić, Hrvoje Miličević

Vezni red: Amir Hadžiahmetović, Benjamin Tahirović, Rade Krunić, Sanjin Prcić, Gojko Cimirot, Amer Gojak, Haris Duljević, Jasmin Mešanović, Miroslav Stevanović

Napad: Edin Džeko, Ermedin Demirović, Kenan Kodro, Smail Prevljak i Nemanja Bilbija

(Reprezentacija.ba)