Već dvije godine šuška se kako će fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igrati u dresovima novog proizvođača – španjolske marke Kelme.

Navodno, BiH bi prvi put u novim dresovima trebalo da zaigra u kvalifikacijama za EURO 2024.

Kako saznajemo uslovi koje je ponudio Kelme, odnosno njihov zastupnik u Bosni i Hercegovini, bili su najpovoljniji za Fudbalski savez BiH.

To i ne čudi, jer su se isti distributeri često spominjali kao spasioci domaćih klubova sa fer i korektnim odnosom. Posebno ih po dobrome pamte u FK Željezničar u vrijeme dok su Plavi nosili dresove Diadore.

Nekada je Kelme nosio i Real Madrid, a danas ga u svijetu ga nose ekipe poput Watforda, Espanyola, Alavesa, Boaviste… Popularni su i u Premijer ligi BiH pa Kelme oblači Široki Brijeg, Borac i Leotar.

Fudbaleri Watforda u Kelme dresovima, Foto: Watford

Ono što treba radovati navijače je da se očekuje kako će nova oprema reprezentacije BiH biti puno šire dostupna za kupovinu u desetinama poslovnica dobavljača koje rade u BiH.

Puno je to bolje za navijače nego što je to bio slučaj sa ranijim dobavljačem adidasom. Samo je Reprezentacija.ba dobila hiljade upita gdje kupiti jaknu ili trenerku reprezentacije, no te proizvode je bilo nemoguće za pronaći u trgovinama.

Foto: Real Madrid

U situaciji kada se velike sportske marke ne otimaju za Bosnu i Hercegovinu, kao reprezentaciju koja se već deset godina nije plasirala na veliko takmičenje, odabir dobavljača dresova i opreme poput Kelmea čini se sasvim korektan potez.

Neka nam Kelme bude sretan kao nekada Legea.

(Reprezentacija.ba)