Navijače Željezničara zahvatila je prava euforija povratkom Armina Hodžića. Danas mu je na Grbavici teško preći čak i onih nekoliko metara od svlačionice do auta. Uvijek neko naiđe, želi stisnuti ruku, poželjeti sreću… 

“Od malih nogu navijam za Željezničar”, floskula je koju smo nebrojeno puta do sada čuli od igrača koji su prodefilovali kroz Grbavicu. Ako se nekome može vjerovati da živi za Željezničar, onda je to upravo popularni Ara koji se za Željezničar opredjelio pored poziva iz Turske, Emirata, Grčke…, a ljubav je pokazao i time što će sada igrati gotovo džaba. Barem u usporedbi s onim što je imao u prethodnim klubovima. 

Razgovor za Reprezentacija.ba portal počeo je, kako je i red, sa Željezničarom. Prvi mu je to intervju otkako se vratio kući.

– Iako sam godinama u inostranstvu igrao, Željo je ljubav, uvijek mi je bio u glavi, pratio sam konstantno šta se dešava na Grbavici. Porodica, drugovi…, svi su nekako bili za to da se vratim, a i mene je srce vuklo kući. Kontakti s Bekrićem su trajali dugo. Danas ne razmišljam uopšte o tome je li to greška ili nije, bilo je i drugih ponuda, no srce je reklo ovako i to je to – priča Armin Hodžić na početku.

Foto: Reprezentacija.ba

BIO NA JUGU I MAŠTAO O ŽELJI

Hodžić je povratkom ispunio, prije svega, želju navijača koji su mu prethodnih mjeseci konstantno slali poruke na Instagram s istim sadržajem – vrati se. Ponekad bi im i on sam zagolicao maštu fotografijama sa stadiona.

– Uh, ‘inbox’ je bio baš zatrpan. Toliko je bilo poruka da ih je Instagram i brisao (smijeh). Hvala im svima. Oni će biti naša najveća snaga i na proljeće, a ja ću dati sve od sebe da ih ne iznevjerim. Pritisak je prisutan i neka je, volim to, to me gura naprijed. Ne znam znate li, nekada sam i ja sam bio jedan od njih, navijao sam sa juga, sa nekima sam i odrastao zajedno. Ja sam mahalsko dijete koje se tu rodilo. 

Prilikom predstavljanja iz Željezničara su kazali kako Hodžića finansijski uslovi uopšte nisu zanimali.

– Finansije uopšte nisu bitne kada je Željo u pitanju. Želio sam da pomognem, da ostvarimo ciljeve. Rekao sam već, imao sam pozive i sa drugih strana, klubova koji su finansijski daleko jači, ali nije sve ni u tome. 

Na Grbavici će pokušati “oživjeti” karijeru i povrede ostaviti iza sebe. Ono što brine sve navijače je to što je Hodžić posljednji put odigrao utakmicu u februaru 2021. godine. Bio je to, kaže, težak period za njega.

– Bilo je u proteklom periodu svega, povreda, stvari kojih se ne bih prisjećao. Sve je to utjecalo na mene jednim dijelom. Od Boga je sve, dođu iskušenja na kojima sam zahvalan, a na kraju najvažnije je izvući lekciju. U kakvom sam stanju? Razumijem ljude, komentare kako nisam igrao i slično, sve je to normalno. Ali, iako nisam igrao, nisam bio godinu i pol bez fudbala. Trenirao sam cijelo vrijeme. 

Ugovor je potpisao do kraja sezone. Vidi li se na Grbavici i poslije toga?

– Nije isključeno ništa. Tačnije, uključeno je da ostanem i naredne sezone. 

Foto: Reprezentacija.ba

LIVERPOOL – POSEBNA PRIČA

Prve seniorske korake je osjetio na Grbavici, a prije toga imao je i avanturu u Engleskoj. U velikom Liverpoolu. Raheem Sterling jedan je od “vršnjaka” s kojima je trenirao tada na Anfieldu.

– Prije nego što ću završiti tamo, zvao me je Dinamo, imao sam koliko se sjećam 14-15 godina. Mamić je bio baš uporan, ali moji roditelji procijenili su kako sam suviše mlad da idem od kuće dok se nije pojavila opcija za – Liverpool. Ko bi mogao odbiti to? Za dijete iz Sarajeva otići na Anfield bilo je ostvarenje svih snova. Ma, ono tamo je drugi svijet. Kao firma, dođeš u osam i u četiri ideš kući. Već kao dijete te uče da budeš profesionalac. Osim Sterlinga tada su sa mnom bili Suso, zatim Coady koji je sad u Evertonu. Već tada se moglo vidjeti da su ‘zvijeri’. 

U karijeri se najduže zadržao u Dinamu, ukupno četiri godine, a za to vrijeme je odigrao 111 utakmica i postigao 54 gola. Posebno će zapisane ostati fantastične škarice koje je zabio u hat-tricku protiv Intera. Bio je to gol koji je obišao cijeli svijet. 

– Vrijeme provedeno u Zagrebu za mene je bilo posebno. Baš sam uživao. I klub kao klub je fantastičan, dovoljno je uzeti u ozbir to što svake godine igraju Evropu, prodaju kao od šale igrače u velike lige… Doveo me je Zdravko Mamić za kojeg mogu reći samo najljepše stvari, prihvatio me je odlično, bila je to obostrana ljubav. Nismo se dugo čuli, više sam u kontaktu sa Zoranom s kojim sam se i vidio skoro. Kako mene nisu prodali u veliki klub? Bilo je interesa kada sam zabijao, ali znate kako je to u fudbalu, treba pogoditi momenat. 

Lazio, Inter, Aston Villa…, samo su neki od klubova s kojima se povezivao, a na kraju je završio u mađarskom Videotonu. Šuškalo se kako je među najplaćenijim igračima u tamošnjem prvenstvu. 

– I Videoton je veliki klub, imaju ozbiljan budžet, sjajne igrače. Danas je tamo Kenan Kodro koji gotovo zabija svaku utakmicu. Svaka mu čast. Imam lijepo sjećanje i na vrijeme provedeno u Mađarskoj, čujem se i danas s ljudima od tamo. 

Armin Hodžić van terena…

– Najbolje je da za to pitate moje drugove. Mislim da sam opušten i pozitivan momak, dobar drug, uživam u malim stvarima. Ništa posebno, poručio je Armin Hodžić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)