FK Sarajevo stalno je u fokusu javnosti. Mnogo transfera, radovi na stadionu Koševo, glasna je velika navijačka armija koja želi najbolje klubu, ali da isto žele tvrde i vlasnik i od njega izabrana administracija koju predvodi direktorica Ajla Alimanović.

U izuzetno intenzivnom periodu za FK Sarajevo, za Reprezentacija.ba upravo govori direktorica kluba.

Za vikend počinje drugi dio sezone u Premijer ligi BIH, a Sarajevo dočekuje ekipu Zrinjskog na stadionu Veleža u Mostaru. Nakon toga ćete derbi igrati u Zenici i obje utakmice bez navijača. Kakav je vaš komentar na odluku FS BiH i kada očekujete povratak na Koševo?

Sinoć kasno smo dobili zvaničnu potvrdu ove odluke koja nas je negativno iznenadila. Kašnjenje u finaliziranju projekta rekonstrukcije terena najviše šteti našem klubu i veliko je troškovno i organizaciono opterećenje i za klub, i za naše navijače. U stalnom smo kontaktu i s Općinom, CSR-om, NSBiH i izvođačima i sve što se moglo ubrzati, ubrzalo se. Čekali smo samo toplije vrijeme koje je došlo i očekujemo da će se radovi ubrzo privesti kraju i da ćemo se vratiti na naš stadion.

Dok čekamo završetak radova, potrudili smo da nađemo najadekvatnije rješenje za prve dvije utakmice u proljetnom dijelu, obzirom na brojne zabrane kod alternativnih lokacija. Bio nam je važan adekvatan fudbalski ambijent i spremili smo i dodatne pogodnosti za navijače kako bi im olakšali dolazak na utakmice.

Iznenadna odluka komisije se odnosi na bezbjednost ali smo mi kao organizatori uvijek imali utakmice na najvećem nivou i bez incidenata, i sigurni smo da bismo i ove dvije utakmice organizovali bez ikakvih problema. Žao nam je zbog ovakve odluke jer cilj svim klubovima a i Savezu treba biti popularizacija utakmica i vraćanje navijača na stadione.

Veliki broj naših navijača su kupili sezonske karte i dolasci na „domaće utakmice“ u druge gradove su im već značajno povećali troškove. Jutros smo donijeli odluku da u znak izvinjenja i zahvalnosti za ogromnu podršku, njihove sezonske karte vrijede i za cijelu sljedeću sezonu.

Predsjednik Mirvić, a i ranije trener Varešanović, su naglasili da je cilj u ovoj polusezoni plasman u Evropu. Opet je bilo dosta promjena u ekipi, napustili su vas neki važni igrači ali došla su neka kvalitetna pojačanja za naše uslove. Da li je plasman u Europu realan cilj s obzirom na trenutni zaostatak od osam bodova za trećim mjestom. Šta ako se eventualno ne izbori Europa?

Europa je naravno naš cilj i svi unutar Kluba, svako u svom segmentu radimo i dajemo svoj maksimum da ga ostvarimo. Cilj je izazovan ali ne i neostvariv i sve dok postoji matematička šansa, mi ćemo se boriti. Ono što je važno istaknuti, a to sam već ranije govorila je da smo mi pri sklapanju ekipe u ovom prelaznom roku već razmišljali o narednoj sezoni i očekujem da ljetni prelazni rok konačno neće biti turbulentan kao zadnja dva jer je klubu potrebna stabilnost što podrazumijeva plan i sistemski rad. 

Spomenuli smo dolazak zvučnih pojačanja. Ukupno ih je stiglo devet u ovom zimskom prelaznom roku, a on je na neki način i historijski jer je prvi put jedan klub iz BiH izdvojio ozbiljan novac za dovođenje igrača odnosno plaćanje obeštećenja za igrače koji su bili pod ugovorom sa drugim timovima. Podigli ste ljestvicu u tom smislu ali su sada i očekivanja veća?

Svaki uspješan klub planira svoju transfernu politiku ranije i budžet se kreira u odnosu na očekivanja struke i prilive od transfera. Mi smo sretni što imamo investitore koji podržavaju operativno funkcionisanje Kluba i sebi smo za cilj postavili iznose prihoda koje trebamo postići izlaznim transferima kako bi napravili budžet za ulazne transfere tako da je klub opet u „plusu“. Zadovoljni smo odrađenim, s većinom novih igrača su potpisani dugoročniji ugovori, ekipa je relativno mlada i od njih očekujemo i doprinos boljim rezultatima ali i eventualnu buduću zaradu od transfera. 

Koliko je uopšte teško dovesti kvalitetne strance u našu ligu i ko je sada u Sarajevu zadužen za transfere igrača s obzirom na to da posljednjih nekoliko mjeseci klub nema sportskog direktora?

Jako teško, ali ne i nemoguće i odradili smo ogroman dio posla u zadnja dva mjeseca. Najvažnije je da se vizija i projekat Kluba dopadnu igraču i da se on uvjeri da se angažman u našem Klubu poklapa sa njegovom vizijom. Nažalost, bh. liga u očima stranih fudbalera i agenata kotira loše ali prezentacija Sarajeva, naši uslovi za rad, broj transfera koji smo uradili i naši kontakti u Europi su ono što pozitivno utiče na odluku igrača.

Zimski prelazni rok je odrađen na način da smo targetirali imena koje želimo dovesti na osnovu potreba stručnog štaba i detaljno urađene skauting analize. Svaki igrač je imao i intervju s stručnim štabom i menadžmentom. I na kraju, sa svim igračima koji su zadovoljili kriterije, pregovore o angažmanu smo radili predsjednik Mirvić i ja, uključujući i Klubove od kojih smo kupili neke od igrača.

Posebno je zanimljiv transfer Marija Vrančića. Fudbaler impresivne biografije i  sigurno jedno od najzvučnijih imena koje je ikada igralo u našoj ligi. Koliko je bilo zahtjevno kompletirati taj transfer i postoji li šansa da nakon isteka posudbe on i zvanično postane igrač Sarajeva na neki duži period?

Vranićev transfer je bio jedan od najizazovnijih u ovom prelaznom roku jer je uključivao pregovore sa Stokeom, Rijekom, te Marijem i njegovim agentima. Važno je da je postojala obostrana želja da se on priključi Sarajevu i prvi korak će biti ova posudba a onda ćemo na kraju sezone razgovarati i o eventualnom, dugoročnijem ugovoru. Mario je po onom što smo do sada vidjeli veliki profesionalac, već se odlično uklopio i izvrstan je karakter koji će zasigurno doprinijeti i razvoju cijele ekipe.

Osim dolazaka bili ste aktivni i po pitanju izlaznih transfera. Napravljen je dobar posao sa Andrejom Đokanovićem koji je otišao u Ankaragucu. Pisalo se o ponudama više različitih klubova za Đokanovića, zašto ste prihvatili baš onu od Ankaragucua?

Nama nije bilo imperativ prodati Đokanovića i već ranije smo odbijali neadekvatne ponude za njegov transfer. Budući da je transfer uključivao i procenat od buduće prodaje, bilo nam je važno da to bude klub gdje će se Andrej moći nametnuti, dobro igrati i pokazati kvalitetu koju nosi iz FK Sarajevo. U simultanim pregovorima smo podigli ljestvicu tako da njegov transfer nije obični transfer već uključuje i druge bonuse, procente i benefite za FK Sarajevo. Ovim je nastavljena saradnja s Ankaragucu a i uspostavljeni su direktni kontakti našeg i njihovog Predsjednika što će sigurno biti osnova za strateško partnerstvo klubova.

Ikićeva posudba je također strateški urađena. On je jako kvalitetan igrač za kojeg je već par klubova pokazalo zainteresovanost. U Genclerbirligiju je odličan trener i ekipa u kojoj će Ivan moći kvalitetno igrati i biti na radaru skauta svih velikih klubova turske super lige, i nadamo se ostvariti permanentni transfer.

Stvari će se i na još pozitivnije početi mijenjati kada se počnu raditi transferi unutar naše lige. Mi smo bili zainteresovani za neke igrače ali saradnja još nije ostvarena jer nije postojala dobra volja drugih klubova.

Četiri za naše prilike sjajna izlazna transfera fudbalera koji su izašli iz Akademije FK Sarajevo napravljena su u prethodnih devet mjeseci (Pidro, Šabanović, Mujakić, Đokanović). Pretpostavljamo da bi tim putem mogli krenuti i neki drugi mladi igrači poput Varešanovića ili golmana Šahinovića?

Sarajevo je klub iz kojeg je najveća vjerovatnoća da će igrač ostvariti dobar transfer iz BiH i stojim iza toga. Svi klubovi s kojima smo razgovarali i u toku prelaznog roka i npr. transfer room događaja na kojima smo prisutni kao jedini klub iz BiH, znaju za nas i njihovi skauti nas prate. Vrijednost naših igrača će se sigurno povećavati kada budemo kvalitetno igrali i Evropu.

Snaga našeg tima je u tome što imamo jako dobre mlade talente koji se trebaju nametnuti svojim igrama, konzistentnošću i karakterom. Varešanović i Šahinović su samo neki od njih. Blizu standardnom igranju u prvom timu su i Mulalić, Ramići pa i Čelik i Nurković i to je potvrda da FK Sarajevo najbolje radi sa mladim igračima u cijeloj BiH. Trenutna generacija juniora je jedna od kvalitetnijih u historiji Kluba i već aktivno radimo na planu njihovog uključivanja u prvu ekipu. Klub im je pružio sve preduslove ali niko tim momcima ne može garantovati minute, oni moraju vrijedno raditi i to zaslužiti sami.

Predsjednik Mirvić nedavno je u razgovoru za klupsku stranicu najavio velika materijalna ulaganja u ovoj godini u kamp FK Sarajevo. Možete li nam dati malo više informacija u vezi sa tim projektom ?

Uložit ćemo u kamp kako bi napravili najbolje uslove za treniranje i razvoj igrača. Projekat uključuje izgradnju novih terena, medicinskog odjela, svlačionica, restorana i apartmana za smještaj igrača kao i kancelarije zaposlenike u nekom srednjem roku.

Razmišljamo da u dogledno vrijeme zgradu u Titovoj pretvorimo u muzej FK Sarajevo, što je također nešto što imaju svi veliki klubovi, ali o tome kada se steknu uslovi.

Za kraj, možete li nam reći kako se nosite sa pritiscima i turbulencijama s kojima se susrećete u zadnjem periodu?

Da je lako, nije. Mi moramo biti fokusirani na naš rad, stabilizaciju i rast kluba a paralelno i svakodnevno se susrećemo s raznim blokadama, kritikama i negativnim porukama. Međutim, ne dopuštamo da nas to odvoji od fokusa na krajnji rezultat i ispunjenje ciljeva koji su nam postavljeni od strane investitora.

Klub je radio na isti način godinama unatrag pa nikakvi ozbiljni pomaci nisu napravljeni. Uvijek se ponavljao isti scenario – kratkoročan bljesak pa neminovan pad. Ne možemo očekivati da se stvari rade na isti način i da onda napravimo drugačiji ili bolji rezultat.

Promjene su uvijek teške i ljudi ih ne vole. To sam naučila kroz karijeru u mnogim slučajevima ali promjene će se prihvatiti kada se navijači uvjere da je svaka odluka od strane investitora i menadžmenta usmjerena na jačanje Sarajeva.

Navijači će postati zadovoljni kada počnemo ostvarivati dobre rezultate a za to dajemo svoj maksimum. Što se mene lično tiče za nesmotrene propuste sam se već javno izvinula, a na to da li se ja nekome sviđam ili ne ne mogu utjecati.

Voljela bih da otvoreno prezentujemo navijačima realnu sliku ogromnog posla koji smo uradili u prethodnom periodu i uz argumentovanu i otvorenu komunikaciju probamo riješiti nesuglasice. Podrška i jedinstvo su nam važni na putu izgradnje jačeg i evropskog Sarajeva.   

(Reprezentacija.ba)