Rodni Bihać je napustio kada je imao svega deset godina. Sa porodicom je iz ratnog vihora izbjegao u Austriju u kojoj je počeo igrati fudbal, ali kako mu karijera nije bila naročito uspješna, posvetio se porodici i poslu pedagoškog pomoćnika u školi koji je radio s osmijehom ne sluteći da će godinama kasnije postati uspješan trener. Danas je on hit u Belgiji. Trener kojeg ćemo, ako nastavi u ovom smjeru, vrlo brzo gledati i na klupi mnogo jačeg kluba nego što je to Cercle Brugge. U pitanju je 40-godišnji Miron Muslić.

Na prste jedne ruke mogu se izbrojati naši treneri koji rade na ozbiljnom nivou kao što je to belgijska Jupiler Pro liga. Nakon što je prethodno bio asistent Dominiku Thalhammeru, ekipu koja je u septembru prošle godine imala tek šest bodova na kontu pretvorio je u ekipu koja ruši velikane i koja se bori za plasman u evropska takmičenja. Uz Muslića među glavnim ulogama u tom zaokretu je i povremeni reprezentativac Dino Hotić.

Sve su to teme o kojima je ovaj 40-godišnjak sa austrijskim pasošem govorio za Reprezentacija.ba portal. Sretan je, kaže, što ima još trenera iz naše zemlje koji grade uspješne karijere.

– Pratim naše ljude u inostrastvu, uvijek mi je drago kada vidim da je neko uspio, jer nije lako nigdje gdje si stranac. Moraš pokazati puno više. Za mene je jako dobar trener Mersad Selimbegović iz Regensburga. Trenutno su malo u krizi, ali znate li šta je 2. Bundesliga, to je top nivo! I ja sam u Belgiji. Ova liga je odlična odskočna daska za dalje. Prošle godine je čak 16 igrača otišlo u Njemačku, Italiju, Englesku…, priča nam Miron Muslić.

Muslić je opravdao očekivanja u Belgiji. Potvrđuje to i novi ugovor koji mu je dao Cercle Brugge, kao i osmo mjesto na tabeli.

– U fudbalu je samo rezultat važan, ništa drugo. Kada sam preuzeo klub u oktobru imali smo tek šest bodova, bili u dnu tabele i maltene otpisani, ali sada nekoliko mjeseci kasnije se borimo za “europu”. Sjajan je to posao. Pogotovo ako uzmemo u obzir da imamo najmlađu ekipu u Belgiji. Prosjek godina igrača koji igraju u početnoj postavi je 22.4. Mlađi smo čak i od Red Bull Salzburga koji je poznat po tom radu s mladima. Ovo je jako interesantan projekat za mene, kreiramo novu filozofiju i igru koja daje rezultat.

Foto: Cercle Brugge KSV

Rad, trud i vjera u sebe. To su, priča Muslić, bili ključni faktori u njegovom putu. Počeo je od nule, u omladinskom pogonu austrijskog Rieda koji je kasnije preuzeo i kao glavni trener i doživio prvi pad u karijeri. U 10 utakmica nije uspio upisati pobjedu.

– Možda sada sve izgleda divno i krasno, ali puno toga sam morao proći. Bilo je uspona i padova. Još kao igrač sam počeo da se edukujem i da budem iskren u tim dvadesetim sam zavolio ovaj posao. Onako, ponekad bih razmišljao kao trener misleći da znam sve, a to treneri nisu voljeli, često bih nekada zbog toga bio i na klupi (smijeh). Mladost. Počeo sam kasnije doslovno od nule, od najmlađih i u roku od 10 potom došao do Pro licence. Mislim da to nikome u Austriji do sada nije pošlo za rukom. I kada sam kasnije došao u Belgiju, mislite da sam otišao 1.000 kilometara od kuće tek tako i ostavio porodicu? Imao sam jasan cilj da jednog dana budem glavni trener. Zato, ko god želi nešto, neka vjeruje u to i naporno radi.

Jedan od glavnih fudbalera u Cercle Bruggeu je Dino Hotić za kojeg se ove zime interesovao Trabzonspor. Ipak, zadnjih utakmica je na klupi. Ugovor još uvijek nije produžio.

– Ugovor? Ne, nema to veze s tim. Meni kao treneru je svejedno da li igraču važi ugovor još tri godine ili još tri mjeseca… Gledam samo formu. Bilo je prethodnih mjeseci puno interesa za Dinu, on se izgradio ovdje u Belgiji, ima reputaciju. Do zadnjeg dana prijelaznog roka bila je otvorena priča o transferu. Možda je malo i to utjecalo na njega, ali on je za mene još uvijek jako važan igrač i bit će mi veliki faktor sada u nedjelju kada igramo derbi. Utakmicu godine.

Foto: Cercle Brugge KSV

Rekao je i par riječi o sebi, ko je to Miron Muslić kada nema treninga, utakmica…?

– Miran čovjek koji, prije svega, voli i uživa u ovom što radi. Svaki dan sam od pola osam ujutro u kancelariji do osam navečer. Nit’ hodam, nit’ izlazim. Najteže mi pada ovdje u Belgiji kada završim sa obavezama i dođem kući, a stan prazan, moji su ostali u Austriji. Srce me boli zbog toga. Inače, Brugge u kojem živim je jedan od najljepših gradova u Belgiji i životni standard je jako dobar.  

Veliku pažnju je skrenuo i kada je prilikom potpisivanja novog ugovora nosio Cvijet Srebrenice.

– I prije toga sam ga nosio. Kada smo imali prvu utakmicu protiv Genta, imao sam to na sebi kada sam davao intervju, neki su se pitali ovdje šta je to zapravo, šta predstavlja… Ja to nisam želio da forsiram. Srce i duša su mi tražili da to stavim, to uvijek imam kraj sebe. Nisam zaboravio odakle sam, ko sam i čiji sam.

Malo je poznato da je Muslić kao fudbaler nastupao i za juniorsku selekciju Bosne i Hercegovine. Bila je to generacija Škore, Berberovića, Kodre, Škaljića… Dani kojih će se, dodaje za kraj, uvijek rado prisjećati.

(Reprezentacija.ba)