Nakon mukotrpne smjene generacija, kako stvari stoje, rađa se neka nova svijetla budućnost reprezentacije BiH. U nekim od najboljih evropskih liga u posljednje vrijeme se sve više pojavljuju mladi fudbaleri s velikim potencijalom, a koji su porijeklom iz naše zemlje. Denis Huseinbašić, Said Hamulić, Semir Telalović i Benjamin Tahirović samo su neki od njih.

Kada je u pitanju posljednji nabrojani, vidjevši o kakvom se talentu radi, Jose Mourinho je još prošle godine najavio da će mu dati šansu u prvom timu Rome koju je ovaj na koncu i iskoristio. Do sada je odigrao već sedam utakmica u dresu Vučice. Švedska u kojoj je rođen na sve načine pokušavala je da ga privoli, a skrštenih ruku nije sjedio ni Faruk Hadžibegić koji će sutra s tribina pratiti meč između Salzburga i Rome. Da je ova misija uspješno okončana potvrdio je večeras i Zvjezdan Misimović na Instagramu.

Inače, među prvima u Bosni i Hercegovinu o Tahiroviću je “na sva zvona” pričao nekadašnji fudbaler i trener Sarajeva Salko Nikšić poznatiji kao Cako. Prisjeća se, nosio je čak i njegov CV u prostorije Saveza kada je igrao u Švedskoj. Uzalud u to vrijeme. 

– Upoznao sam ga preko oca, komšije smo, često bi se ljeti viđali kada bi došli na odmor. Jedne prilike sam Benjamina odveo na trening na Koševo i već tada sam se uvjerio o kakvom se biseru radi. Prije otprilike tri-četiri godine sam u prostorije Saveza odnio CV njegov i od starijeg brata Adija, nadao sam se da će ih pozvati na neko okupljanje kako bi se i oni uvjerili u to, ali ništa. To je završilo u ladicama kao i što je prije 20 godina moja preporuka za Zlatana Ibrahimovića koju sam dobio preko prijatelja iz Švedske dok je još bio 16-godišnjak, priča Salko Nikšić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Uvjeren je da će Tahirović za Zmajeve u nadolazećim godinama biti veliko pojačanje.

– Kada sam ga odveo na trening, trener je bio moj prijatelj Agim Nikolić koji ga je stavio da radi sa igračima starijim dvije godine od njega. Ma, vidjelo da odskače. Izrastao je u velikog momka, izvarednog tehničara, ali ne rizikuje puno u igri. Volio bih da samo to malo promijeni. Treba nam tip igrača kao što je on, neko ko će, kada napadači izgube loptu, presjeći napad kako je to nekada radio Rahimić. A ovaj je još tehnički potkovaniji… Nadam se da mi Rahimić neće zamjeriti.

Nikšić je uspješno radio kao trener u Saudijskoj Arabiji, Foto: Reprezentacija.ba

Nikšić je svojedobno u Sarajevu dijelio svlačionicu s mnoštvo poznatih imena, ostvario se kasnije i kao trener. Imao je priliku čak i da sarađuje sa legendarnim Tomislavom Ivićem.

– Počeo sam najprije da radim u omladinskoj školi Sarajeva, a kasnije i u prvom timu kao pomoćnik Nerminu Hadžiahmetoviću. Poslije sam radio u tandemu i sa Agimom Nikolićem i Ismetom Bajrićem. Bio je to izvanredan projekat sa mladom generacijom u kojoj su bili Škoro, pa Alaim… Ubacili smo u prvim tim skoro osam igrača mlađih od 21 godinu, a nakon tri mjeseca, iako smo bili drugi na tabeli, dobili smo otkaz. Nekome se taj projekat očito nije svidio. Da smo nastavili u tom smjeru, danas bismo sigurno bili na nivou barem Maribora. Poslije sam imao priliku i da se okušam u Saudijskoj Arabiji, tačnije u Ittihadu gdje sam radio s juniorima, a nakon pola godine dali su mi i olimpijski tim. Imao sam sreću da u taj klub potom stigne i pokojni Tomislav Ivić.

“August Caffe” u vlasništvu Nikšića godinama je okupljao legende FK Sarajevo i druga poznata imena glavnog grada BiH, Foto: Reprezentacija.ba

Godinama je držao kultni sarajevski kafić “August Caffe” u Šenoinoj ulici koji je okupljao brojna poznata imena iz svijeta fudbala, kulture, umjetnosti, politike… Danas uživa u mirovini.

– Bio je to naporan posao za mene u suprugu, ipak smo u godinama, ali svakako jedna lijepa uspomena. Jesam li u fudbalu? Nisam, jedino održavam kontakt s mojim bivšim saigračima Merdanovićem, Hadžibegićem…, i ostalima iz te generacije uz koju sam odrastao. Ma, ne fali mi ništa ni ovako. Najviše uživam sada kada sam uz svoju porodicu, kada s unukom provodim vrijeme, a današnji ovaj fudbal i nije na nekom nivou. Mi smo jedina država u kojoj se fudbal igra sporiji nego u naše vrijeme, igrač dok primi loptu treba mu pet dodira. Svugdje u svijetu je napredovao.

Otac Benjamina Tahirovića (stoji treći sa desna) sa rajom iz August Caffea, Foto: Reprezentacija.ba

Drago mu je što je na čelo reprezentacije došao njegov veliki prijatelj Faruk Hadžibegić.

– Baš sam se obradovao kada sam pročitao da je Faruk novi selektor. Ne samo zato što je moj prijatelj već što znam i da je dobar trener. Poznaje mentalitet naših ljudi i ne dolazi sigurno u reprezentaciju da bi zaradio novac već da bi napravio nešto. Takvi nam trebaju. Imamo mi još asova poput Meše, Papeta, Kodre…, zaključio je Salko Nikšić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)