Miroslav Ćiro Blažević je pored fudbala bio uspješan i omladinski skijaš. Kako navode tadašnji mediji, Ćiro je bio prvi Bosanac koji je pobijedio Slovence u skijanju.

“Listajući nedavno dokumentaciju o prošlosti skijaškog kluba Romanija sa Pala, našao sam ovaj zanimljiv detalj. Prvi Bosanac koji je pobijedio Slovence u skijanju bio je niko drugi, nego Miroslav Ćiro Blažević!”, piše novinar Deutsche Wellea, Zdravko Lipovac i dodaje:

“Bilo je to na Palama 1952.godine. Ćiro je nastupajući za juniorsku selekciju Travnika, osvojio prvo mjesto u trci na 10 kilometara! Skije zvane “bureknjače” bile su dovoljno dobre da pobijedi do tada nepobjedive slovenačke skijaše – trkače. Ćiro je ostavio skijanje i posvetio se fudbalu, te se kao dobro krilo uskoro obreo u ekipi prvoligaša Sarajeva. Ali, eto, ostao je jedan detalj za bosanskohercegovačku skijašku dokumentaciju. U trci seniora tada je, zanimljivo, treće mjesto osvojio Slovenac Peter Križaj, otac kasnije mnogo poznatijeg, skijaškog asa Bojana Križaja.”

Nakon te pobjede u skijanju, Ćiro je dobio stan u Travniku od tadašnje države. Kako sam kaže, mudro je predsjedniku Komiteta u Travniku rekao da je Đuro Pucar, predsjednik Vlade BiH, kazao kako mu daju stan. Čini se da je to Ćiro izmislio kako bi dobio stan i svojoj porodici omogućio ljepši život.

“Đuro Pucar, stari skojevac i komunist, došao je sa džipom, kako je mudar seljak bio, vidio je da nemam pulover. Donio mi pulover i nove skije. Oslobođenje je preko cijele strane objavilo moju sliku, u Travniku je pleh muzika svirala. U Travniku predsjedniku Komiteta rekao je: pozdravio te Pucar i rekao je da mi daš odmah stan ili ćeš najebati. Dotad smo u klozet išli po snijegu, trideset metara udaljenome od kuće.

Dio o mudrom dobivanju stana možete pogledati od 22:45.

(Reprezentacija.ba)