Džanan Musa (23) gostovao je u Centralnom dnevniku FACE TV kod Senada Hadžifejzovića.

Reprezentativac BiH i košarkaš Real Madrida govorio je o svojoj karijeri, usponima, padovima, sjajnim igrama u Španiji, ali i sportu u našoj državi.

Na poÄetku je otkrio kako mu je broj 13 sretan te da zbog toga nosi lanÄić sa tim brojem.

“Trinaest mi je sretan broj. U Realu nije bio slobodan broj 13, ali Äim bude, preći ću na njega. Svima je nesretan, meni je sretan. I moj brat kada je igrao koÅ¡arku je nosio taj broj”, rekao je Džanan i nastavio:

“Mnogi su sumnjali u mene i moje kvalitete nakon nekoliko neuspjeÅ¡nih sezona. Htio sam pokazati da sam u vrhu europske i svjetske koÅ¡arke. Prije svega sam htio sam sebi to pokazati, a onda i ostalima da niÅ¡ta nije sluÄajnost u svijetu sporta. Taj rad se pokazuje kada najviÅ¡e treba. Svi silni sati koji se provedu u dvorani se pokažu kada je najbitnije.”

IstiÄe da mu je porodica najbitnija.

“Porodica mi je najbitnija koja me drži na podu i kada bude loÅ¡a ili dobra utakmica ja samo gledam da ujutro odem na trening i zaboravim Å¡ta je bilo te se okrenem novim izazovima. To mi pomaže da budem konstantan. Ja mislim da se utakmica dobija prije utakmice. Svaku utakmicu koju igram zamiÅ¡ljam dva sata prije. ZamiÅ¡ljam sebe kako dajem koÅ¡eve i Å¡ta se sve deÅ¡ava na utakmici. Na dan utakmice vizualiziram stvari koje se nadam da će se desiti”, govori Musa i dodaje:

“Sve je u pripremi utakmice, ali i života. MoraÅ¡ pobijediti sam sebe da bi pobijedio nekog drugog. Ja uspijevam hvala Bogu u tome i crpim iz toga samopouzdanje. Ako nemaÅ¡ adekvatnu psihu, mislim da je jako teÅ¡ko neÅ¡to napraviti. Kada uÄ‘em na teren ne mislim da je iko bolji od mene i to je neÅ¡to Å¡to me drži.”

Džanan se osvrnuo i na reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Zaostajemo i nemamo dovoljno talenata koji ostaju u naÅ¡oj zemlji. Mislim da je to veliki problem.Ipak, dobili smo Sloveniju i tu MaÄ‘arsku na Eurobasketu te Francusku u kvalifikacijama. To je put kojim trebamo da idemo. Trebamo pokazati zube svima. I mi oblaÄimo odjeću kao svi drugi. Kada izaÄ‘emo na teren trebamo biti sigurni u sebe. Mi ponosno predstavljamo svoju BiH. Na Eurobasketu sam priÄao sa Jusufom kada samo igrali važne utakmice. Mi igramo da pobijedimo. Mislim da je to bit svega.”

Govorio je i o velikom Realu.

“Čast je biti u ovom klubu. Nadam se da ostajem tu Å¡to viÅ¡e godina. Lijepo mi je ovdje, ali ne znamo Å¡ta će se u životu desiti, pa ni ovdje. Ako se desi neka ponuda ja sam otvoren za priÄu, ali u dogovoru sa klubom.”

Za kraj je dobio pitanje kada će se ženiti, a u tom kontekstu je spomenuo i Edina Džeku.

“Trebalo bi. ZaÅ¡to ne? Vidjet ćemo u skorije vrijeme. Džeko Å¡to ima viÅ¡e djece, bolje igra. On je Äudo od Äovjeka. Primjer koji trebamo slijediti i porodiÄni i sportski.”

(Reprezentacija.ba)