Džanan Musa (23) gostovao je u Centralnom dnevniku FACE TV kod Senada Hadžifejzovića.

Reprezentativac BiH i košarkaš Real Madrida govorio je o svojoj karijeri, usponima, padovima, sjajnim igrama u Španiji, ali i sportu u našoj državi.

Na početku je otkrio kako mu je broj 13 sretan te da zbog toga nosi lančić sa tim brojem.

“Trinaest mi je sretan broj. U Realu nije bio slobodan broj 13, ali čim bude, preći ću na njega. Svima je nesretan, meni je sretan. I moj brat kada je igrao košarku je nosio taj broj”, rekao je Džanan i nastavio:

“Mnogi su sumnjali u mene i moje kvalitete nakon nekoliko neuspješnih sezona. Htio sam pokazati da sam u vrhu europske i svjetske košarke. Prije svega sam htio sam sebi to pokazati, a onda i ostalima da ništa nije slučajnost u svijetu sporta. Taj rad se pokazuje kada najviše treba. Svi silni sati koji se provedu u dvorani se pokažu kada je najbitnije.”

Ističe da mu je porodica najbitnija.

“Porodica mi je najbitnija koja me drži na podu i kada bude loša ili dobra utakmica ja samo gledam da ujutro odem na trening i zaboravim šta je bilo te se okrenem novim izazovima. To mi pomaže da budem konstantan. Ja mislim da se utakmica dobija prije utakmice. Svaku utakmicu koju igram zamišljam dva sata prije. Zamišljam sebe kako dajem koševe i šta se sve dešava na utakmici. Na dan utakmice vizualiziram stvari koje se nadam da će se desiti”, govori Musa i dodaje:

“Sve je u pripremi utakmice, ali i života. Moraš pobijediti sam sebe da bi pobijedio nekog drugog. Ja uspijevam hvala Bogu u tome i crpim iz toga samopouzdanje. Ako nemaš adekvatnu psihu, mislim da je jako teško nešto napraviti. Kada uđem na teren ne mislim da je iko bolji od mene i to je nešto što me drži.”

Džanan se osvrnuo i na reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Zaostajemo i nemamo dovoljno talenata koji ostaju u našoj zemlji. Mislim da je to veliki problem.Ipak, dobili smo Sloveniju i tu Mađarsku na Eurobasketu te Francusku u kvalifikacijama. To je put kojim trebamo da idemo. Trebamo pokazati zube svima. I mi oblačimo odjeću kao svi drugi. Kada izađemo na teren trebamo biti sigurni u sebe. Mi ponosno predstavljamo svoju BiH. Na Eurobasketu sam pričao sa Jusufom kada samo igrali važne utakmice. Mi igramo da pobijedimo. Mislim da je to bit svega.”

Govorio je i o velikom Realu.

“Čast je biti u ovom klubu. Nadam se da ostajem tu što više godina. Lijepo mi je ovdje, ali ne znamo šta će se u životu desiti, pa ni ovdje. Ako se desi neka ponuda ja sam otvoren za priču, ali u dogovoru sa klubom.”

Za kraj je dobio pitanje kada će se ženiti, a u tom kontekstu je spomenuo i Edina Džeku.

“Trebalo bi. Zašto ne? Vidjet ćemo u skorije vrijeme. Džeko što ima više djece, bolje igra. On je čudo od čovjeka. Primjer koji trebamo slijediti i porodični i sportski.”

(Reprezentacija.ba)