Saga oko transfera Amira Hadžiahmetovića danas je i zvanično okončana. Burnley, Galatasaray, Udinese…, samo su neki od klubova koji su u proteklom periodu “lovili” bh. fudbalera, a njegov izbor na kraju je bio – Bešiktaš s kojim je potpisao ugovor do ljeta 2027. godine. Velikan iz Istanbula nezvanično ga je platio tri miliona eura uz bonuse i dao mu gotovo pet puta veću platu nego što je imao u prethodnom klubu Konyasporu.

Amir je ostvario ono o čemu je sanjao kada se počeo baviti fudbalom – transfer u veliki klub. No, put do tog uspjeha nimalo nije bio lagan. Trnje, litre znoja, ustrajnost…, sve je to slijedio 25-godišnjak na putu do poziva Bešiktaša, a važnu ulogu u njegovom sazrijevanju i izrastanju pravog igrača imao je Admir Adžem. Upravo ga je on tada kao klinca “gurao” u prvom timu Željezničara.

Na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal nije skrivao koliko je ponosan zbog “pulena” i transfera koji je napravio.

– Svaka mu čast! Znamo svi o kakvom se igraču radi, ali ponajviše mi je drago jer znam kakav je to momak i da je zaslužio to svojim pristupom prema fudbalu. Siguran sam da nije ovo njegov zadnji transfer. Tek će ih praviti – uvjeren je Adžem.

Čestitao mu je, kaže, dodavši kroz šalu kako se nada da mu neće zaboraviti donijeti dres. Ovaj put crno-bijeli.

– Čujemo se i dalje, imamo kontakt, nadam se da ću imati u kolekciji i ovaj novi dres (smijeh). Kada je izašao iz kadeta prvi sam mu dao šansu u prvom timu i poslije je postao jedan od najstandardnijih naših igrača. U početku neki su bili i u šoku, u smislu – otkud on, ali brzo je pokazao šta zna i odmah su ga prihvatili.

Po čemu se Hadžiahmetović izdvajao?

– Nisi mu morao ništa dvaput reći, brzo je sve upijao, nevjerovatan talent. I što je najvažnije, mislio je svojom glavom. Kao osobu ga nije teško voljeti. Fin je, miran, povučen. Nikada nije pravio ni budalaštine kao što znaju igrači u mlađim godinama. Što se kaže, bio sam rahat s njim.

Prisjeća se Adžem kako je u omladinskom pogonu Hadžiahmetović bio dio sjajne generacije koju su, između ostalog, činili još Kerim Palić, Amer Gojak, Kemal Osmanković… Interesovalo nas je i koliko mu nedostaje trenerski posao danas.

– Bez posla sam otkako sam završio angažman u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Pratim sve što se dešava, ali istovremeno i odmaram od fudbala, posvetio sam se usput i svom malom biznisu. No, vratit ću se ubrzo na terene, ipak je to ono u čemu najviše uživam, poručuje Adžem za Reprezentacija.ba portal.

Hadžiahmetovićevom transferu u Bešiktaš obradovalili su se inače i u Željezničaru. Prema ranije sklopljenom dogovoru, Plavi imaju pravo na 15% od transfera, što je u ovom slučaju blizu milion KM. 

(Reprezentacija.ba)