Proslavljeni stručnjak Vahid Halilhodžić stigao je na odmor u Sarajevo. Boravak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine iskoristio je kako bi si dao oduška nakon turbulentne 2022. godine, u kojoj se neslavno razišao sa selekcijom Maroka, a na ‘sijelu’ u kultnom restoranu Bazeni okupio je brojne prijatelje i saradnike iz svijeta sporta.

Šantićeva Emina, Čudna jada od Mostara grada…, sve su to pjesme uz koje je Halilhodžić padao u sevdah i “kitio” pjevača i harmonikaša, a među onim koji su bili u njegovom društvu je i član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Fuad Čolpa, inače i advokat, ali i vlasnik ugostiteljskog objekta u kojem se okupilo društvo.

Detalje sa sarajevskog derneka Čolpa je podijelio za Reprezentacija.ba portal, a kroz razgovor, naravno, nezaobilazna tema bili su i Zmajevi koji u nove kvalifikacije ulaze pod vodstvom Faruka Hadžibegića.

– Svake godine Vahid, kada ima slobodnog vremena, dođe u Sarajevo i organizuje druženje za sportsku raju. Bila je baš dobra atmosfera, pjevalo se, pričalo, ali o sportu gotovo nikako. Odmah u startu rekao je: ‘Molim vas, bez toga, došao sam da se opustim’. Prošla godina je za njega bila teška, razišao se s Marokom, a prethodno je kao što se zna napravio veliki posao – kaže Čolpa na početku.  

Vaha je u Maroku prošao slično kao i Ivaylo Petev u BiH. I prije nego što je Petev zvanično završio eru na klupi BiH, Čolpa je nagovještavao da će novi selektor biti neko iz Sarajeva ili tog okruga. Na kraju se ispostavilo da je to Faruk Hadžibegić.

– Petev je uradio dobar posao, ako ništa osvojili smo to prvo mjesto u Ligi nacija, ali u korespodenciji između članova Izvršnog odbora i predsjednika došli smo do zaključka kako bi dobro došlo svježe krvi. Nakon što se predložilo da to bude Faruk, svi su bili saglasni i nismo uopšte raspravljali o drugim imenima. Nije bilo potrebe. Koliko vidim, Faruk je odmah počeo s radom, obilazi igrače, a uskoro će gledati i meč Salzburga i Rome gdje su Amar Dedić i Benjamin Tahirović.

Komentarisao je i ideju o oživljavanju reprezentacije Republike Srpske poslije više od 20 godina. Već ovog mjeseca će se razmatrati prijedlozi za selektore i članove stručnih štabova svih kategorija, od najmlađih do seniora. Ranije je FS BiH davao saglasnost FS RS za ovakve projekte, a onda ih je stopirala FIFA.

– Odluka oko formiranja postoji od ranije, ali, barem koliko sam ja vidio, Izvršni odbor na tu temu još nije raspravljao. S rezervom kažem, ako je UEFA i dala saglasnost, zna se kako može djelovati ta reprezentacija, na koji način i s kim može igrati. Utakmice međunarodnog karaktera s drugim zemljama ne dolaze u obzir – poruka je Fuada Čolpe za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)