Malo je nedostajalo da se Asmir Begović ove zime pridruži Cristianu Ronaldu. Trener saudijskog Al-Nassra Rudi Garcia želio je da dovede našeg proslavljenog golmana, stigle su čak i dvije ponude na adresu Evertona, a pisalo se da ga na radaru još imaju Fenerbahče i Glasgow Rangers. Ipak, na Goodisonu su na kraju sve zainteresovane ohladili stavom da Trebinjac nije na prodaju.

I ne čudi to. Everton će do kraja sezone voditi grčevitu borbu za opstanak u Premier ligi, a kako su već nedavno pustili Jakupovića na posudbu u Los Angeles, ostati samo na dvojici golmana, od kojih je jedan povrijeđen, bio bi prevelik rizik.

Dok odrađuje posljednjih šest mjeseci ugovora Begović radi naporno i bori se za svoj status, a u međuvremenu dobio je i novog trenera. Pod palicom Seana Dychea je u ponedjeljak odradio i prvi trening.

– Radujem se saradnji. Dyche je iskusan, poznajem ga s engleskih terena, godinama je vodio Burnley. U radu s njim sigurno ću nešto naučiti, a nadam se da će nam donijeti i novu snagu. To nam je sada najpotrebnije jer je situacija baš teška – kaže Asmir Begović na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Težak posao čeka novog stratega Evertona. U prvenstvu ovaj klub je pretposljednji, a već u narednom kolu čeka ih sraz s liderom Arsenalom. Uz borbu za opstanak našeg golmana čeka i borba za mjesto među stativama.

– Tačno je da ne branim onoliko koliko bih želio. Da mi je svejedno, ne bih se ni trudio dalje, ali svjestan sam svoje uloge i radim ono što je do mene. No, pustimo mene… Najbitnije je da se izvučemo iz ove situacije.

Begoviću ugovor s Evertonom važi do kraja aktuelne sezone. Je li ostanak opcija?

– Vidjet ćemo šta će biti. Ima signala oko produženja, bilo je pozitivnih razgovora po tom pitanju, ali sada je situacija s klubom nesigurna i sve je to pomalo ‘u zraku’. Zato kažem, polako. Lijepo mi je ovdje. Everton je tradicionalan klub s navijačima, odličnim kampom, stadionom… Šteta je što nije u boljoj poziciji.

Iako već u poznim igračkim godinama, Begović je i dalje tražen na tržištu, a tokom razgovora nije ni skrivao da je bilo nekoliko upita za njegove usluge.

– Svašta se pisalo. Da, želio me i Al-Nassr u kojem je Ronaldo. Ipak, sve to sam na kraju ostavio po strani jer su u Evertonu bili jasni od starta po tom pitanju. Nisu me željeli pustiti.  Da li bi išao u Saudijsku Arabiju ili u MLS? Nijednoj opciji vrata ne zatvaram, za sve sam otvoren, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme za to.

Begovića raduju i sjajne igre koje na Ostrvu iz kola u kolo pruža Ahmedhodžić.

– Pratim ga, naravno, sretan sam kada vidim da dobro igra u Sheffieldu. Pošaljem mu nekada i poruku, ali ne viđamo se baš zbog obaveza koje imamo i on i ja. On je sigurno igrač koji ima veliki kvalitet i koji će tek napredovati. Još ako uđe sa Sheffieldom u Premier ligu, to će za njega biti odlično.

Dotakao se kratko i izbora novog selektora. Nije ga, kaže, iznenadila promjena na klupi za koju su se odlučili u N/FSBiH.

– U fudbalu me malo šta može iznenaditi. Petevu je istekao ugovor, odlučili su da im treba nešto novo, nova energija, tako da nadam se da će na kraju to biti dobra odluka. Pred Hadžibegićem je puno posla. Ako svi budu gledali u istom smjeru, a to je da je uspjeh reprezentacije najbitniji, onda imamo velike šanse. Iskusan je, radio je u mnogim klubovima, vjerujem da će to znanje koje ima iskoristiti i prenijeti na igrače.

Begović za nekoliko mjeseci puni 36 godina. Interesovalo nas je da li već razmišlja o životu nakon karijere, čime će se baviti…

– Dok imam volje za fudbalom, ne razmišljam ni o čemu drugom, želim što duže biti na terenu. Ali, nije do mene, moraju me i drugi htjeti (smijeh). Kasnije možda se okušam kao sportski direktor u nekom klubu ili na nekoj poziciji u FIFA-i, UEFA-i…, tako nešto. Pokazat će vrijeme – poručio je Asmir Begović.  

(Reprezentacija.ba)