UEFA je na dašanjem zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonuu uvela promjene u sistemu takmičenja Lige Nacija koje će stupiti na snagu u septembru 2024. godine.

Liga Nacija će biti proširena nokaut fazom koja će se igrati u martu, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava u novembru i završnog turnira koji se igra u junu.

Po trenutnom formatu Lige Nacija pobjednici grupa elitnog razreda Lige A izborili su plasman na Final Four.

Međutim, od idućeg izdanja Lige nacija 2024./2025. uvodi se četvrtfinale u kojem će pobjednici i drugoplasirani iz grupa Lige A u martu igrati međusobno kod kuće i u gostima.

Pobjednici tih susreta kvalifikovat će se za Final Four.

Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata, uvest će se i doigravanje za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije Lige A igrati protiv drugoplasiranih Lige B, a trećeplasirane ekipe Lige B protiv drugoplasiranih Lige C.

Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

Ostaje isto da u Ligama B, C i D pobjednici grupa napreduju, dok posljednjeplasirane selekcije iz grupa A, B i C ispadaju u niži rang.

Također, došlo je i do promjena u formatu kvalifikacija za EURO te europskih kvalifikacija za SP.

Po novom formatu u kvalifikacijama će biti 12 grupa sa po četiri i pet selekcija.

Pobjednici grupa kvalifikovat će se direktno na EP ili SP. Drugoplasirane ekipe će ili direktno otići na prvenstvo ili će učestvovati u utakmicama baraža.

Novi format bit će na snazi nakon Europskog prvenstva naredne godine.

(Reprezentacija.ba)