Gost nove emisije “Top Gol” kod Sabahudina Bahe Topalbećirevića je legendarni fudbaler Sarajeva, Jugoslavije i novoizabrani selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Faruk Hadžibegić.

Hadžibegić ističe da BiH ima solidan tim predvođen Edinom Džekom.

“Vjerujem u sebe, u svoje saradnike i u ekipu. Imamo solidnu ekipu sa Džekom koji je za mene jedan fenomen. Iz godine u godine ide u bolji klub. Imamo i mladih igrača koji su već u timu. To je krenulo od Bajevića, a nastavio je Petev”, govori Hadžibegić i osvrće se na nedavni put u Portugal gdje je uživo gledao Island – prvog protivnika Zmajeva u kvalifikacijama:

“Otišao sam u Portugal da gledam našeg prvog protivnika u kvalifikacijama – Island. Igrali su dva prijateljska meča. Trče mnogo, ali su pali fizički pred sami kraj i izgubili od Švedske. Igraju agresivno i ofanzivno, a najbolje pokazuje to što su im dosuđena tri penala u dvije utakmice (Estonija i Švedska) te poništen jedan gol.”

Selektor naše reprezentacije očekuje da će u našoj grupi za EURO neugodan protivnik biti i Luksemburg.

“Luksemburg je stvorio mnogo problema Srbiji u Beogradu, a ja sam sa Crnom Gorom igrao protiv njih i bila je žestoka borba. Oni nisu veliko fudbalsko ime, ali su respektabilni. Mangupska su ekipa.”

Hadžibegić je prokomentarisao i saradnju sa direktorom reprezentacije Zvjezdanom Misimovićem.

“Misketa znam kao igrača. Bili smo zajedno u Portugalu i mislim da dijelimo istu filozofiju fudbala. Vidim da je posvećen svom poslu i vodi brigu oko tih mladih igrača. Tu su Tahirović, Huseinbašić i ostali. On to veoma rano otkrio i onda nastavlja da se bori kako bi oni zaigrali za našu selekciju. Mislim da ćemo imati dobru saradnju.”

Naš selektor je govorio i o predsjedniku FS BiH Vici Zeljkoviću.

“Predsjednik je mlad, veoma ambiciozan, konkretan i korektan. Nijedan igrač nije ništa loše rekao o njemu. Izuzetno je motivisan i ima želju da BiH ode na EURO. Generalno imamo problem u državi gdje je nepovjerenje prema svemu. Nigdje nisam pročitao da je predsjednik imao problema sa trenerom ili igračem. Drago mi je što se prave tereni u BiH i to je važno.”

Jedno od pitanja je bilo oko smjene generacija i mladih igrača.

“Ja ću nastaviti politiku Saveza. Tu je Tahirović iz Rome, Huseinbašić iz Kolna i još sedam, osam mladih igrača. Nemoguće ih je sve staviti, ali imat ću hrabrosti ubaciti jednog ili dvojicu. Na taj način želimo sačuvati, ali poslati poruku i drugima da računamo na njih. Podržat ću tu akciju Saveza koju upravo Misimović vodi. Probat ću da budem hrabar te da pokušam zovnuti u reprezentaciju nekoga i iz naše lige”, jasan je Hadžibegić.

Hadžibegić je otkrio i da je razgovarao sa predsjednikom Sarajeva Ismirom Mirvićem.

“Razgovarali smo. Nekoliko puta je okupljao bivše igrače. On ima jednu drugu viziju vođenja kluba i donošenja odluka. Trenutno nema nijednog bivšeg igrača u klubu i to je njegova odluka. Naravno, mi prolazimo, a Sarajevo ostaje.”

(Reprezentacija.ba)