Barcelona, Manchester United… Brojni fudbalski velikani ovih dana dovodili su se u vezu s reprezentativcem naše zemlje Amarom Dedićem koji je s 20 godina eksplodirao u dresu Red Bull Salzburga, ali iz Mocartovog grada, barem još neko vrijeme neće ići nigdje.

Potvrda je danas stigla i iz Red Bull Salzburga koji je na svojim stranicama potvrdio kako je Dedić potpisao poboljšani ugovor do 2027. godine, što mu je svojevrsna nagrada za ono što je pokazao u proteklom periodu, a na taj način dodatno se i sam klub zaštitio. U njemu imaju “zlatnu koku” i igrača na kojem će za godinu, dvije moći zaraditi preko 20 miliona eura.

Ako pitate Dedića, dileme nije bilo po pitanju toga da li produžiti ugovor ili ne. Sve se brzo odigralo.

– Cijela priča nije trajalo dugo. Naravno, morali smo određene sitnice dogovoriti, ali u glavi sam imao samo Salzburg i nisam uopšte razmišljao o nekim drugim opcijama. Ljetos sam se vratio, igram redovito, uživam… Za moj budući fudbalski razvoj ovo je najbolja opcija. Zna se kakvi su sve igrači prošli kroz Salzburg i kakvi su ovdje uslovi, doslovno ti sve pružaju, a imaš i priliku da igraš velike međunarodne utakmice – kaže Amar Dedić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Međunarodni fudbalski institut CIES napravio je detaljnu analizu i na osnovu iste označio Dedića najvećim potencijalom u Evropi na poziciji desnog beka. Da je igrač za velike domete pokazao je i u mečevima Lige prvaka protiv Milana, Chelseaja…

– Liga prvaka je nešto o čemu se sanja kao dijete. Dobiti priliku igrati na takvom nivou je ogromna stvar, mogao sam da se ‘mjerim’ sa najboljima, a na kraju je to i uspješno prošlo. Jedva čekam ponovo. Šta kažu u klubu? Prezadovoljni su svi. Nakon posudbe u Wolfsbergeru nije se bilo lako vratiti i izboriti za mjesto u timu, međutim po prirodi sam takav da ne letim, još sam na početku i tek moram dokazati koliko mogu.

Interesovalo nas je i koliko prati medijske natpise. Njegovo ime se povezuje s najvećim klubovima.

– Ne opterećujem se tim stvarima. Dobro, naravno da dođu do mene takve priče, ali gledam da idem korak po korak. Ne bi imalo smisla da sada preskočim nekoliko stepenica. Gledam šta je najbolje za moju karijeru, a doći će, ako Bog da, vrijeme jednog dana i za transfer.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u Dediću dobila igrača za narednih 15 godina. Zbog toga što je izabrao Zmajeve žalio je i austrijski selektor Ralf Ragnick koji je, između ostalog, izjavio kako su ulogu u tome možda odigrali i njegovi roditelji.

– I ranije sam govorio, hvala im na svemu što su mi dali i što su se interesovali za mene kao igrača, ali zna se da je Bosna u mom srcu. Nikada nisam imao dilemu za koga ću igrati.

Za kraj, prokomentarisao je i izbor novog selektora za kojeg je, kaže, čuo samo lijepe stvari.

– Otac mi je baš pričao kakav je Hadžibegić bio fudbaler. Pratio je mnogo fudbal u to vrijeme, sjeća se… Želim mu sve najbolje i nadam se da ćemo s njim kao selektorom napraviti još jedan veliki uspjeh. Optimističan sam kada su u pitanju naredne kvalifikacije. Grupa je zanimljiva, ima dobrih reprezentacija, ali protiv nikoga se nećemo ustručavati i u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Bilo da se radi o Portugalu ili Luksemburgu, poručio je Dedić.

(Reprezentacija.ba)