Prošlo je više od dvije od posljednjeg angažmana Zlatana Nalića u Premijer ligi. Bh. stručnjak sa adresom u Švedskoj uživa u trenerskom poslu i svemu onome što on donosi, poželio se rada, ali u proteklom periodu stavio se u “službu” sina Adija iza kojeg je teška povreda i – transfer. Prije nekoliko dana Malmo je zamijenio s Hammarbyjem koji u Skandinaviji važi za jedan od najboljih klubova u kojem, podsjećanja radi, vlasnički udio ima i Zlatan Ibrahimović.

No, najprije nas je interesovalo šta trenutno radi Zlatan Nalić, kako vrijeme provodi sada kada je bez angažmana…

– Iako na fudbalskim terenima nisam već neko vrijeme, pojavljujem se s vremena na vrijeme u medijima, na našim emisijama s fudbalskim temama najčešće putem Skypea. Dva neželjena događaja koja su radikalno promijenila moje planove su godina korone i godina Adijeve povrede. Ta dva događaja su zaista mnogo utjecala na donošenje svih poslovnih odluka i u tom periodu me odvojilo od fudbalskog terena. U tim trenucima sam bio potreban porodici i kući. Adi bi se uskoro trebao vratiti na teren, pa tako i ja – priča Zlatan Nalić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Je li bilo ponuda u proteklom periodu i koliko vam uopšte nedostaje posao?

– Naravno da nedostaje. Bilo je ponuda, ali kao što sam rekao, odlučio sam da trenutno to ostavim po strani. Da, vas sigurno zanima je li me zvao ko iz naše zemlje. Bilo je ponuda od tri-četiri najveća kluba s kojima sam u nekoliko navrata vodio razgovore. Ipak, kako sam bio spriječen fizički biti svakodnevno tu i voditi tim, bila je i ponuda da kod nekih vodim sportski segment na daljinu dok se moja situacija ne promijeni.

Koliko danas iz Švedske pratite stanje u našem fudbalu?

– Ligu pratim intenzivno. Nažalost, kvalitete lige i svega oko nje je od 2018. do danas lošiji, umjesto da napreduje. Izuzevši dominaciju Zrinjskog u protekloj sezoni. I koliko mogu vidjeti trend “tjeranja” trenera je malo promijenjen u njihovu korist. Neki su dobili produženo povjerenje i nakon nezadovoljavajućih rezultata, što do sada nije bila praksa, tako da je to pozitivno gledajući iz trenerske perspektive.

S druge strane, reprezentacija BiH je pod vodstvom sada već bivšeg selektora Ivayla Peteva izborila plasman u A grupu Lige nacija.

– Zmajevi su do sada imali veliku kroist od Lige nacija. Napravili smo fin mlad tim, imali kontinuitet i osvojili to prvo mjesto, koje nam daje određene benefite u budućnosti. U međuvremenu u Savezu su odlučili kako im je potrebna nova energija i imenovan je novi selektor. Nadam se na koncu podjednako uspješnoj godini naše reprezentacije i u konačnici plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Je li Vaš sin Adi spreman za povratak na teren?

– Povreda nije još uvijek prošlost, ali se uspješno oporavlja. Adijeva povreda je zaista napravila zaokret u njegovoj karijeri jer je došla upravo u trenutku kada je trebao promijeniti sredinu i zamijeniti Švedsku sa Serijom A ili sa Bundesligom odakle je još u augustu imao ponude. Međutim, fudbal je nepredvidiv i moramo se prilagoditi situaciji.

U međuvremenu potpisao je za Hammarby, klub koji također ima najveće ambicije u Švedskoj.

– Fokus mu nije bio na prodaju nego na bezbijedan povratak od povrede. Hammarby je veliki klub, igraju Evropsku ligu, ali i najljepši fudbal u ligi. Španski trener koji ih vodi Cifuentes daje igračima slobodu u igri… Mogao je Adi i ostati u Malmou, dugo je razmišljao o ponuđenom ugovoru o nastavku saradnje i ostalim ponudama iz Evrope, ali odluka je pala na Hammarby. Time je dobio promjenu sredine koja mu je bila neophodna, a ostao je u Švedskoj koja je dobar izbor iz razloga jer mu datumski početak prvenstva daje četiri dodatna mjeseca oporavka. Dakle, najbitnije je da se uspješno vrati na teren.

U medijima se pisalo i da je ove zime u igri bio i Heerenveen.

– Istina je to. U decembru se kao povrijeđen igrač zahvalio na ponudi. Čak smo bili i gosti kluba nekoliko dana, bili su spremni čekati njegov oporavak koliko je potrebno i zahvalni smo im na takvom pristupu – na kraju je rekao Zlatan Nalić.

(Reprezentacija.ba)